Waarneming.nl steppekiekendief bij Maastricht CCBYNCND4

Natuurjournaal 16 december 2022

Nature Today
16-DEC-2022 - Steppekiekendief spectaculaire wintergast en steenmarter komt binnen.

In de buurt van Maastricht is wel een hele bijzondere wintergast gezien: een steppekiekendief. Het jonge vrouwtje hangt hier al een maand rond, en lijkt er misschien de winter door te gaan brengen. Dat is opmerkelijk, steppekiekendieven zijn bijzondere dwaalgasten die in Nederland vooral tijdens de vogeltrek worden gezien. Ze broeden ver ten oosten van ons land, en overwinteren gewoonlijk in Afrika ten zuiden van de Sahara. Niet in de Nederlandse winterkou dus! De laatste vijftien jaar zijn er ook in Nederland een paar broedgevallen en overwinterende vogels geweest. Wie weet zien we dit vrouwtje nog vaker terug.

Steenmarter

De veelzijdige steenmarter gaat elke nacht op rooftocht om zijn kostje bij elkaar te zoeken. Muizen, ratten en vogels, maar ook bessen die nog te vinden zijn. Ze moeten nu soms genoegen nemen met hun minst favoriete voedsel: stinkende spitsmuizen. Overdag houden ze zich gedeisd, in hun territorium hebben ze daar meerdere schuilplaatsen voor. Bijvoorbeeld in een boomholte of een dichte takkenhoop. Maar ook in gebouwen: op zolder, in de kruipruimte of onder het dak. Reken maar dat ze daar in de winter vaak te vinden zijn!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Leon Dahlmans, Waarneming.nl (leadfoto: steppekiekendief bij Maastricht); Bohuš Číčel, Wikimedia Commons