Dwergvleermuizen overwinteren lekker warm samen

Provincie Overijssel
16-DEC-2022 - Of je ze nou een beetje eng vindt of niet: de gewone dwergvleermuis is in elk geval een fascinerend diertje. Hij is maar vier centimeter groot en weegt minder dan twee pingpongballen (5 gram). Als je zijn lange, smalle vleugels helemaal uitrekt, meet je echter wel een spanwijdte van 24 centimeter.

Op een zomeravond zie je ze jagen, zo’n twee tot vijf meter boven de grond. Razendsnel is hun vlucht en al vliegend verschalken ze muggen, motten, gaasvliegen, nachtvlinders en wat er verder uit het insectenrijk in de smaak valt. Duizenden insecten per nacht slikken ze in en daarom mogen we ook maar wat blij zijn met deze anti-mughulpjes! De gewone dwergvleermuis leeft normaal gesproken in groepen. Ze overwinteren ook vaak in groepen, want dat is lekker warm. Ook de kraamkolonies bestaan uit veel dieren. In de zomer leven de mannetjes vaak solitair.

Winter

De gewone dwergvleermuis kan in groepen jagen, soms in kleine groepjes van tien, maar er zijn ook wel tweehonderd dieren in één groep geteld. In de winter zoeken ze bescherming tegen de kou en kruipen ze bijvoorbeeld in een spleet van een spouwmuur of onder een dak. Als je een klus aan je huis doet, zoals het vervangen van een dak of het isoleren van de spouw, zou je ze dus kunnen verstoren of zelfs doden. Laat de klus dan, als het even kan, liggen. Omdat de dwergvleermuis wettelijk beschermd is, kan het zijn dat je voor zo’n klus een ontheffing moet aanvragen bij de omgevingsdienst.  

Kieren

DwergvleermuisNu we allemaal volop in de weer zijn om onze huizen energiezuinig te maken, willen we kieren en gaten natuurlijk het liefst dichtmaken. Dat is slecht nieuws voor de vleermuizen. Gelukkig zijn er wel kasten speciaal voor vleermuizen en stenen verkrijgbaar, die je kunt inmetselen. Kijk hiervoor eens op Vleermuiskasten.nl. Als je in de herfst goed oplet, kan je al zien waar de vleermuizen gaan overwinteren. De dieren zwermen dan al vanaf augustus voor de ingang. Ze gaan in de winter in winterslaap, maar zijn niet echt helemaal van de wereld. Zodra het weer milder wordt, ontwaken ze en gaan op jacht. Wordt de kou weer erger, dan zoeken ze hun winterverblijf weer op.

Tekst: provincie Overijssel
Foto: Pixabay