Trichocera-hiemalis wintermug  CCBY wiki

Natuurjournaal 13 januari 2023

Nature Today
13-JAN-2023 - Winterpostelein groeit snel en wintermuggen te zien.

Gisteren hadden we het over dieren die last hebben van het zachte weer, maar er zijn ook dieren die elk jaar tevoorschijn komen op zachte dagen in de winter. Bijvoorbeeld wintermuggen, die zich alleen tussen november en maart laten zien. Bij een beetje zon kunnen de mannetjes gaan dansen in kleine zwermpjes. Meestal op ooghoogte in de buurt van een bosje, om de vrouwtjes te lokken die zich in de vegetatie verbergen. Lees meer over wintermuggen en de bijzondere sneeuwmug in dit natuurbericht.

Winterpostelein

Het kleine eenjarige plantje winterpostelein heeft de bijzondere eigenschap om juist voor de winter al te ontkiemen. Ze vormen dan een rozet van puntige, ruitvormige blaadjes en komen ongedeerd de winter door. Maar ook in de loop van de winter kunnen ze nog ontkiemen, en als gevolg van het warme en natte weer in december is er in veel parken een tapijt van groene blaadjes verschenen. Dat winterpostelein in de winter groeit, maakt het een geschikte wintergroente. Zo is deze van oorsprong Noord-Amerikaanse plant sinds de jaren vijftig in Nederland terechtgekomen en verwilderd.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Entomart, Wikimedia Commons (leadfoto: Trichocera hiemalis); Rien Ondersteijn, Waarneming.nl