Vulpes vulpes. Vos

Natuurjournaal 1 maart 2023

Nature Today
1-MRT-2023 - Winterslaapwoensdag: vos slaapt niet in vossenhol en rosse vleermuis in de boom.

Welke dieren zijn in winterslaap om de kou te overleven? Tot het voorjaar is het elke woensdag Winterslaapwoensdag in het natuurjournaal en nemen we twee soorten onder de loep.

Maart roert zijn staart, met dit weer duurt de winterslaap van veel dieren nog voort. Het dier met de mooiste staart is niet in winterslaap. De rode pluimstaart van de vos is nu extra groot door de dikkere wintervacht. Je denkt misschien dat vossen de winter in hun burcht doorbrengen, onder de grond. Maar vossen slapen overdag in een leger. Boven de grond dus, verstopt in dicht struikgewas. Alleen nu, aan het eind van de winter, slaapt het zwangere vrouwtje alvast in een hol onder de grond waar ze over een maand van de jonge vosjes zal bevallen.

De rosse vleermuis is een echte boombewoner

Deze winter zijn al verschillende vleermuizen in winterslaap voorbijgekomen. Bijvoorbeeld de franjestaart die in groeves en bunkers overwintert, en de gewone dwergvleermuis die een plekje in gebouwen zoekt. Andere vleermuizen zijn echte boombewoners, zoals de rosse vleermuis. Met een spanwijdte van dertig tot veertig centimeter is het een van de grootste vleermuizen van Europa. ’s Zomers slapen ze overdag in boomholtes, en daar overwinteren ze ook. Ze zijn dus gebaat bij oudere bomen, met oude spechtenholen of holtes door afgebroken takken. Een deel van de rosse vleermuizen trekt voor de overwintering naar het zuiden, maar het is niet helemaal duidelijk of ‘onze’ rosse vleermuizen dat ook doen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Rudmer Zwerver, Saxifraga