Witte waterlelie
16-APR-2023 - De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de eidelweiss en de Finnen het lelietje-van-de-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Kortom, hoogste tijd om een eigen nationale soort te kiezen. Zondag start Vroege Vogels met de Nationale Bloemverkiezing in de uitzending op NPO Radio 1. Iedereen kan meedoen, via www.nationalebloem.nl.

Om de keuze overzichtelijk te maken, starten we met een longlist van veertig bloemen. Tot vrijdag 12 mei kun je je stem uitbrengen. In Vroege Vogels van zondag 14 mei maken we de shortlist bekend en mag je opnieuw stemmen. In juni maken we de Nationale Bloem feestelijk bekend.

BosanemoonGele lis

Maar wij hebben de tulp, toch!? Nou, nee! De tulp is de nationale bloem van Turkije en Hongarije. De wilde flora van Nederland biedt voldoende keuze. Je hoeft helemaal niet naar de tropen of de bloemenveiling om uitbundige en ingetogen bloeiers te vinden. De Nederlandse natuur draagt een prachtig bloemencorso, in alle kleurschakeringen van de regenboog. Denk aan het blauw van de klokjesgentiaan, het geel van de beenbreek en het roze van het grasklokje.

De verkiezing is een initiatief van BNNVARA’s Vroege Vogels in samenwerking met Esther van Gelder (cultuurhistoricus en conservator bij de KB, nationale bibliotheek), Baudewijn Odé, (plantenonderzoeker bij FLORON), Norbert Peeters (botanisch filosoof en onderzoeker bij de Universiteit Leiden), Nils van Rooijen (plantenecoloog aan Wageningen University & Research), Rogier van Vugt (hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus Leiden) en Esmée Winkel (botanisch kunstenaar en wetenschappelijk illustrator bij Naturalis Biodiversity Center).

Stem op www.nationalebloem.nl.

Tekst: FLORON, samen met BNNVARA's Vroege Vogels
Foto's: Blikonderwater.nl (leadfoto: witte waterlelie); Adrie van Heerden; Peter Meininger, Saxifraga