Boerenzwaluw

Natuurjournaal 18 april 2023

Nature Today
18-APR-2023 - Boertjes in de lucht en zwartkop in de bosjes.

Hou de lucht goed in de gaten, deze week komen de boerenzwaluwen weer terug in Nederland. Ze hebben een lange reis erop zitten, vanuit het midden van Afrika. De ‘boertjes’ trekken overdag, in groepen. Al kwetterend scheren ze door de lucht. Sommige trekken noordelijker, maar veel boerenzwaluwen vinden hier alles wat ze nodig hebben voor het broedseizoen. Een open schuur om een nest onder het dak te metselen, en waterrijk boerenland met veel muggen en vliegen om te vangen. Door modernisering van de stallen is er voor boerenzwaluwen minder plek, maar zijn ze vaker in paardenstallen te vinden.

Zwartkop

In de vogellijst (in de Nature Today-app) zijn nog veel meer voorjaarsvogels te vinden. Ook de zwartkop is weer terug. Maar die is niet makkelijk te zien. Deze bosjesvogel zie je niet vaak vliegen, maar houd zich schuil in struiken en bomen. Toch is het niet moeilijk om te weten dat de zwartkoppen er weer zijn, want zingen doen ze wel! Ze hebben een helder en melodieus lied, met veel hoge tonen. Heel anders dan hun roepje, een luid tsjek-tsjek dat ze bij onraad laten horen. Een beetje alsof je met twee kiezels hard tegen elkaar slaat.

Zingende zwartkop (Bron: Manuel Tacke)

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga
Geluid: Manuel Tacke, xeno-canto