Rietzanger

Natuurjournaal 7 mei 2023

Nature Today
7-MEI-2023 - Rietzanger krast en fluit in het riet en zwarte kraai druk met kuikens.

De vogellijst in de NatureToday-app staat volop voorjaarsvogels. Heb jij de huidige top tien al gezien? Naar zwartkop, tjiftjaf en boerenzwaluw kun je in heel Nederland wel op zoek. Maar voor de rietzanger moet je wel een goede bos riet in de buurt hebben. Nu doen ze hun naam echt eer aan, je kan hun gezang de hele dag horen. Die is divers en vol imitaties, maar altijd met veel gekras erin. Veel rietvogels houden zich verstopt, maar de rietzanger is niet zo schuw. Je ziet de mannetjes vaak bovenin een rietstengel zitten of een korte zangvlucht maken. Binnenkort is het schouwspel afgelopen, dan hebben de rietzangers een nest op de grond en willen ze geen aandacht meer trekken.

De kuikens van zwarte kraaien zijn echte schrokoppen

De eerste kraaienkuikens zijn nu zo’n beetje vliegvlug en wagen hun eerste stapjes en vluchtjes buiten het nest. Het zijn geen snelle groeiers – voor vogels dan – en ze zijn een maand geleden kaal en blind uit het ei gekropen. Ook nu worden ze nog zeker een maand gevoerd door de ouders. Die weten overal wel wat eetbaars te vinden. Kraaien hebben een reputatie als nestrovers, maar ze eten van alles. Doodgereden dieren zijn ook een belangrijke voedselbron. Meestal zijn er vier kuikens per nest, dat is een groot geval hoog in een boom. In tegenstelling tot roeken en kauwen zijn kraaien geen koloniebroeders. Oude kraaiennesten zijn geliefd bij boomvalk, torenvalk en ransuil die zelf geen nest maken.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Joerg Mager, Saxifraga; Rik Kruit, Saxifraga
Geluid: Dag Österlund, xeno-canto