Gewone zeehond

Natuurjournaal 17 juli 2023

Nature Today
17-JUL-2023 - Grote groene sabelsprinkhaan tjsirpt in de bosjes en gewone zeehond is aan het zonnen.

De zomer van de gewone zeehond lijkt wel wat op die van strandvakantiegangers. Ze liggen in juli en augustus namelijk vaak te zonnebaden op zandbanken. Dat komt omdat ze aan het verharen zijn. Lekker in de zon liggen helpt om de vacht te laten drogen en zorgt ook nog eens voor flink wat vitamine D. Intussen worden in juli de jongen nog gezoogd – de meeste zijn half juni geboren – maar zijn moeders ook aan het flirten met de mannen. Die verleiden ze met een baltsritueel in het water. Als de versiertruc succesvol is, dan paren de zeehonden in het water. Een wilde zomer dus! Daarna weer lekker zonnen op een zandbank.

De grootste en de groenste

De grote groene sabelsprinkhaan doet zijn naam echt eer aan. Met zo’n zes centimeter – inclusief vleugels – is het de grootste sprinkhaan van Nederland. De felle kleur groen lijkt opvallend, maar is een effectieve schutkleur in bosjes en struwelen van hoog opgeschoten planten. Daar jagen ze op insecten die ze grijpen met hun stekelige voorpoten. De ‘stekel’ aan de achterkant vind je er misschien angstaanjagend uitzien, maar sprinkhanen kunnen niet steken. Het is de legbuis van het vrouwtje, waarmee ze in september haar eitjes afzet tussen schors of in de grond. Tot die tijd kan je ’s middags en ’s avonds de hoge schrille ratel van de ‘grote groene’ in heel het land horen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Hans Dekker