Uur U Groningen - primair

Een middag over natuur in Groningen: waar komen we vandaan en waar willen we naartoe?

De Vlinderstichting, SoortenNL
16-NOV-2023 - De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn. Dat kan angst inboezemen, maar ook hoop geven. Om de crisis op het gebied van klimaat en biodiversiteit te keren, moet alles overal anders. In Zuidoost-Groningen gaan we in gesprek met de streek over hoe het was, hoe het is en wat het kan worden.

In gesprek met de streek in GroningenHet Gesprek met de streek vindt plaats op 26 november in Artphy in Onstwedde (Groningen). SoortenNL, de Vlinderstichting en de Kift verzorgen – samen met Bert Hadders – een middag waarin alle registers opengaan. Met alleen elektrische fietsen en natuurbeheer komen we er niet. We hebben een andere manier van landbouw nodig, met andere verdienmodellen. Een andere economie met andere culturele opvattingen. Daarvoor is wetenschap nodig. Maar met alleen wetenschap komen we er ook niet: we hebben ook verhalen nodig. Muziek, literatuur, bestuurskunde en ecologie. Het is een kwestie van perspectieven combineren. Kijken we naar wat verloren is gegaan of naar wat mogelijk is? Natuurherstel gaat niet alleen over herstel van de integriteit van door vervuiling beschadigde systemen, maar juist over herstel van de relatie tussen mens en natuur. Op alle plekken waar bewoners, natuurbeschermers, boeren en andere ondernemers het eens worden, gebeuren er goede dingen. En als je andere dingen wil laten gebeuren, moet je ook andere dingen gaan doen. Daarom zoeken we elkaar op voor dit Gesprek met de streek.

Sander Turnhout, schrijver van het Basisboek Veldbiologie en Dan staat het gras als liefde, een toekomst voor Natuur in Nederland, leidt de middag in, maar De Kift, muzikale vertellers van literaire verhalen, vormen de rode draad. En daartussen komen verschillende gasten aan het woord. De gesprekken bestaan uit drie delen: waar komt het gebied vandaan? Hoe is het nu? En waar willen we naartoe?

Vlindervlucht

De middag maakt ook deel uit van Vlindervlucht, een tournee waarbij De Vlinderstichting in het kader van haar 40-jarig jubileum een ronde maakt langs alle provincies van Nederland. We beginnen binnen met landschapshistorie en volksverhalen, vervolgens maken we een korte wandeling om te bekijken hoe het gaat met herstel en de ontwikkeling van het landschap. Daarna verkennen we de toekomst alvorens we aan het einde van de middag kennismaken met de wintervlinders van Onstwedde.

We gaan ook op zoek naar wintervlinders

Meer informatie

  • Het uur U – In gesprek met de streek – Groningen
    Datum: Zondag 26 november 2023
    Locatie: Artphy, Kempkebosweg 4, Onstwedde (routebeschrijving)
    Tijd: 13.30 – 17.30
  • Je kunt je aanmelden via deze link. In het formulier kun je aangeven of je gebruik wilt maken van de shuttle van en naar centraal station Groningen (bij voldoende interesse). Kom je met eigen vervoer en heb je nog 1 of meerdere plekken vrij in de auto? Laat het weten aan anderen via deze carpoolpagina.

Tekst: Sander Turnhout, SoortenNL en Amber van Amsterdam, De Vlinderstichting
Beeld: Theun Karelse; Jurrien van Deijk