Natuurberichten

Uitgever: SoortenNL

Pagina 1 van 14 - 140 Resultaten

zonneklepjesmos primair

Steden brengen hun eigen milieu met zich mee. De bodem is meestal een dikke laag gesteente waardoor het er meer opwarmt dan in een groenere omgeving. Hoewel de stad vaak als een soort woestijn gezien kan worden, biedt het ook..


Lees verder 29 mei 2023   48 min oud
De rivier de Berkel bij Zutphen.

Nederlandse natuurgebieden staan zwaar onder druk, waardoor zelfs algemene soorten als het konijn en de egel in aantallen afnemen. Vanuit zowel de EU als de VN zijn doelstellingen opgesteld om biodiversiteitsverlies te stoppen en..


Lees verder 27 mei 2023   2 dgn oud
Knakaal - primair

Knakaal? Is dat een vissoort? Het is vooral de geuzennaam voor mechanisch beschadigde alen (en andere vissen) die langs de loop van de Waal in Nederland tot over de Duitse grens in de Rijn aanspoelen. De doodsoorzaak van deze..


Lees verder 22 mei 2023   1 week oud
Sleedoornsatijnzwam - primair

Veel paddenstoelen zijn herfstsoorten, maar voorjaarssatijnzwammen zijn echte lentesoorten. Ze zijn vooral in april en mei te vinden. De meeste groeien onder houtige roosachtigen, zoals meidoorn, appel, sleedoorn, kers of..


Lees verder 15 mei 2023   1 week oud
Gewone dwergvleermuis - primair

In Nederland komen maar liefst achttien soorten vleermuizen voor. Drie daarvan vallen binnen de groep dwergvleermuizen, namelijk de gewone, ruige en kleine dwergvleermuis. Een waarneming van een dwergvleermuis betreft in de meeste..


Lees verder 8 mei 2023   3 wkn oud
landschap - primair

Om de biodiversiteitscrisis te kunnen keren moeten alle registers open. De stikstofcrisis en de insectensterfte laten zien dat natuurbeheer in natuurgebieden niet langer volstaat. We hebben andere landbouw nodig, en daarom ook..


Lees verder 5 mei 2023   3 wkn oud
Muurleeuwenbek - primair

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat is de mooiste muurplant van het land? Sinds haar introductie in Nederland in de zeventiende eeuw heeft Muurleeuwenbek zich door heel Nederland verspreid, al dan niet met wat hulp van..


Lees verder 1 mei 2023   3 wkn oud
oranjetipjes - primair

Het voorjaar is losgebarsten en de vlinders vliegen volop. Een van de echte voorjaarsboden is het oranjetipje. En het gaat gelukkig goed met dit fraaie vlindertje, in tegenstelling tot veel andere. Nu en de komende weken is de..


Lees verder 24 april 2023   1 maand oud
Snotolf

Het voorjaar is begonnen, de winter voorbij. Voor de Snotolf is het paarseizoen inmiddels begonnen. Deze in vele opzichten zeer opmerkelijke zeevis is op dit moment door duikers en snorkelaars te bewonderen in de Oosterschelde. De..


Lees verder 17 april 2023   1 maand oud
aardhommel - primair

Het voorjaar lijkt nu echt aangebroken. Dat is ook het moment waarop veel hommelkoninginnen actief worden. Ze zijn nu veel te zien op voorjaarsbloeiers, zoals wilgen, sleedoorn en dovenetels. En ze gaan op zoek naar een plek om..


Lees verder 10 april 2023   1 maand oud

Archief