Natuurberichten

Uitgever: SoortenNL

SoortenNL ondersteunt 9 natuurorganisaties die zich dag en nacht bezig houden met het monitoren en in stand houden van soorten. Daarbij concentreren ze zich ook op de leefgebieden want zonder leefgebieden bestaan er geen soorten.

Pagina 1 van 28 - 272 Resultaten

Unteres Odertal

Terwijl de alarmerende rapporten over biodiversiteitsverlies zich in snel tempo opstapelen en we opnieuw recordhoge temperaturen zien, hebben we ook te maken met een overheid die andere prioriteiten stelt dan een ambitieus natuur-..


Lees verder 14 januari 2025   11 min oud
Ss & Rt Hessen Dld

Amfibieën en reptielen houden een winterslaap. Rond oktober gaan de meeste soorten over het algemeen in rust, maar wat houdt dit in? Slapen ze daadwerkelijk de hele winterperiode door? Of ontwaken ze soms nog om bijvoorbeeld te..


Lees verder 23 december 2024   3 wkn oud
Banner Basiscursus Planten en Dieren Herkennen

Hoe herken je verschillende Nederlandse planten- en diersoorten en waar en hoe leven ze? Zwemt hier een otter of een bever? At de eekhoorn of de specht van deze dennenappel? Welke vlinder vliegt er in de tuin? Dat – en meer – leer..


Lees verder 20 december 2024   3 wkn oud
Vliegend Hert

Sinds een aantal jaren wordt Nederlands grootste en stoerste kever gemonitord: het vliegend hert. Hiervoor gaan vrijwilligers in de avonduren het bos in, om deze luidruchtig vliegende kevers te tellen. Zijn verborgen levenswijze..


Lees verder 18 december 2024   3 wkn oud
grote vos - primair

De grote vos is een van de weinige vlinders die de laatste jaren in aantal en verspreiding door het land toeneemt. Nu zitten ze weggekropen in holle bomen en in houtstapels, maar in februari verschijnen de eerste alweer. Het is de..


Lees verder 16 december 2024   4 wkn oud
Juchtleerkever (Osmoderma eremita)

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de juchtleerkever, een boomholtespecialist die wettelijk goed beschermd is, maar dan moeten we wel handelen naar de..


Lees verder 14 december 2024   1 maand oud
Lutra lutra 48, Otter,

In de nieuwe Living Planet Index kun je zien dat natuurherstel vruchten afwerpt. Waar maatregelen genomen worden, gaat het relatief goed. Waar beleid getraineerd wordt, blijft natuur achteruitgaan...


Lees verder 12 december 2024   1 maand oud
Europese hoornaar - primair

De meeste mensen associëren wespen met de zomer. Dan kom je ook de meeste wespen tegen, maar ook in de winter zijn ze nog te vinden. Dat is wel wat moeilijker, omdat ze verstopt zitten. Je vindt sporen dat ze er zijn, maar de..


Lees verder 9 december 2024   1 maand oud
Purperslak - primair

Hij is er weer: Sinterklaas! Net als andere bisschoppen heeft de goedheiligman behalve een mijter en een staf, een lange mantel. Die is nu rood. Maar in de oudheid was deze purper, ofwel paars. Die kleurstof werd gewonnen uit..


Lees verder 2 december 2024   1 maand oud
Maculinea nausithous, donker pimpernelblauwtje

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort waarvoor ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: het donker pimpernelblauwtje, een vlinder met een slimme overlevingsstrategie, die het slachtoffer wordt van dom..


Lees verder 28 november 2024   1 maand oud

Archief