Meer dan 300.000 vlinders digitaal ontsloten

Naturalis Biodiversity Center
12-JUL-2025 - 306.000 vlinders uit 126 landen lagen bewaard in kleine envelopjes in Naturalis. Een team van 61 vrijwilligers heeft jarenlang gewerkt om de inhoud digitaal beschikbaar te maken.

In het papillottenproject van Naturalis werden niet-opgezette vlinders, die al tientallen jaren in papillotten opgeborgen zaten, toegankelijk gemaakt voor de wetenschap. Tientallen vrijwilligers werkten mee in de gratis toegankelijke museumzaal LiveScience door ze te fotograferen, digitaliseren en overzichtelijk op te bergen. Deze kennis zet Naturalis ook in om andere (buitenlandse) musea te helpen.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Papillottenproject afgerond (Bron: Naturalis Biodiversity Center)

Belangrijke bijdrage

Naturalis Biodiversity Center beschikt over honderdduizenden vlinders in papillotten, afkomstig uit 126 verschillende landen. Een groot gedeelte daarvan komt uit de collectie van J.M.A. van Groenendael. De door hem en zijn vrouw opgerichte Van Groenendael-Krijger Stichting ter bevordering van de entomologische wetenschap in Nederland heeft een belangrijke financiële bijdrage geleverd aan dit project. 

Beschikbaar voor de wetenschap

De tientallen vrijwilligers hebben, vlinder voor vlinder, de exemplaren uitgepakt, gefotografeerd en van digitale informatie voorzien. Zo kunnen wetenschappers van over de hele wereld met de gegevens aan de slag. Naturalis ontsluit de data via de eigen website, en binnenkort ook via het wereldwijde platform GBIF.

Omdat het papillottenwerk plaatsvond in het museum, konden bezoekers live meekijken met het belangrijke collectiewerk

Soortherkenning

Maar wat nou als je een envelopje hebt zonder (goede) naam voor de vlinder? Naturalis heeft en kent experts die de soorten kunnen benoemen, maar dat is niet voor elk museum weggelegd. Dit project ondersteunt andere musea, niet alleen doordat we onze aanpak delen, maar ook omdat we de vlinders gebruikten om een kunstmatige intelligentie te trainen die vlinders kan herkennen. Naturalis loopt wereldwijd voorop bij dit soort digitale soortherkenning, en stelt die kennis graag beschikbaar. 

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Slimme kracht: AI aan het werk in natuurhistorische collecties (Bron: Netwerk Digitaal Ergoed)

Tekst: Naturalis Biodiversity Center
Beeld: Max Caspers; Naturalis Biodiversity Center; Taco van der Eb; Netwerk Digitaal Ergoed