Iedere tuin telt in Nationaal Park 'Alle Tuinen'

Naturalis Biodiversity Center
5-JUL-2024 - In Nederland zijn 4,5 miljoen tuinen waarvan de gezamenlijke oppervlakte meer dan tien keer zo groot is als De Hoge Veluwe. Samen vormen onze tuinen het grootste natuurgebied van Nederland: Nationaal Park 'Alle Tuinen'. En dat maakt iedere tuinbezitter tot natuurbeheerder. Doe mee met de grootste Nederlandse bioblitz ooit!

In de maand juli gaat het NTR-wetenschapsprogramma 'Focus' mensen inspireren een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit in Nederland. Dat doen ze met vier afleveringen in de podcast 'Focus'. Samen met het publiek gaan we op onderzoek uit in dit gloednieuwe Nationaal Park: Lukt het om 5.000 verschillende soorten wilde planten en dieren te tellen in de maand juli? In samenwerking met het Kadaster en de gratis app ObsIdentify van Waarneming.nl gaan we deze uitdaging aan met een BioBlitz, een officiële telling.

Simpele ingrepen 

Aanleiding voor het project is de documentaire 'My Garden of a Thousand Bees'. De Britse wildlife-filmmaker Martin Dorn besloot tijdens de lockdown in coronatijd zijn apparatuur te gebruiken om het leven van de bijen in zijn achtertuin vast te leggen. Nu had hij eindelijk de tijd om in te zoomen op het insectenleven in eigen tuin. Hij legde meer dan zestig soorten vast en kon zelfs bijen op individueel niveau ‘portretteren’.

Soorten zoeken in de tuinIn de serie van vier podcastafleveringen is te horen hoe je zo’n groen walhalla kunt creëren. De biodiversiteit staat onder druk en het is dan goed te weten dat je met simpele ingrepen in eigen tuin – maar ook op eigen balkon – heel veel wilde planten en dieren uit kunt nodigen. Met wetenschappers, tuinexperts en microparkbeheerders verkennen we de verborgen rijkdom in de kleine hoeken van ons nieuwe Nationaal Park. Hoe hebben ze deze natuurhaven gecreëerd? Wat heeft het diverse leven nodig, wat zijn de do’s en de don’ts? Vaak is het een kwestie van juist iets niet doen.

De grootste soortentelling ooit in Nederland

Ook het Kadaster vindt onze soortenrijkdom belangrijk en werkt graag mee aan het uitroepen van dit grootste natuurpark van Nederland. Zij zetten met hun GIS-data Nationaal Park Alle Tuinen letterlijk op de kaart. Samen met Waarneming.nl en hun app Obsidentify gaan we de uitdaging aan: Lukt het om samen met het publiek 5.000 verschillende soorten wilde planten en dieren waar te nemen gedurende een maand? De aftrap van deze grootste BioBlitz ooit was afgelopen zondag (30 juni) in Vroege Vogels Radio.

Meer informatie

  • De podcast 'Iedere tuin telt!' is nu te beluisteren in de podcast 'Focus' via de gratis NPO Luister-app en andere podcastplatforms. 
  • De documentaire 'My Garden of a Thousand Bees' is op woensdag 7 augustus om 20.35 uur te zien op NPO 2 en daarna een week lang op NPO Start, maar nu al op NPO Plus.
  • Naturalis-onderzoeker Matyás Bittenbinder beantwoordt vanaf 3 juli op YouTube en Instagram @ntrwetenschap de meest gestelde vragen over het leven in je tuin.
  • De BioBlitz in Nationaal Park Alle Tuinen is te vinden op Waarneming.nl. De soortherkenningsapp ObsIdentify maakt meedoen gemakkelijk.
  • Alle links en informatie, en hoe het staat met de telling is te zien op de website van 'Iedere tuin telt!'.

Tekst: NTR; Waarneming.nl; Naturalis Biodiversity Center
Beeld: Martin Dohrn; NTR