
Hoe goed ken jij onze leefomgeving? Test jouw kennis met het nieuwe Atlas-spel!
Atlas Leefomgeving“Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan, rijen ondenkbaar ijle populieren als hooge pluimen aan den einder staan." Zo begint het bekende gedicht Herinnering aan Holland dat Marsman in 1936 publiceerde. Maar waar staan de meeste hoge bomen in Nederland? En in welke provincie vind je de meeste laagveengronden? Ontdek de antwoorden in het Atlas-spel.
Ga naar Atlas-spel en klik op ‘starten’. Je krijgt vijf vragen. Bij elke vraag moet je de juiste provincie aanklikken. Bijvoorbeeld: in welke provincie vind je de meeste hoge bomen (hoger dan 20 meter)? Helaas, Noord-Brabant is het niet. Maar geen nood, je kunt een hint gebruiken. Dit levert wel puntenverlies op! Met de hint word je al iets wijzer. ‘Waar vind je hoge bomen? In het bos.’ Je moet dus op zoek naar een provincie waar veel bos is. Al een stapje dichter bij het juiste antwoord… Gelukkig heb je drie pogingen om het goede antwoord te geven.
Na elke vraag volgt het juiste antwoord met een korte uitleg en een link naar de Atlas-kaart. Als je vijf vragen hebt beantwoord, krijg je je eindscore. Valt die tegen? Speel het spel nog een keer en verbeter jezelf!
Waarom een Atlas-spel?
Atlas Leefomgeving maakt betrouwbare, actuele en begrijpelijke milieu-informatie toegankelijk voor iedereen. Op onze ruim 350 kaarten kun je vaak tot buurtniveau inzoomen en je vindt er achtergrondinformatie over actuele thema’s als geluid, luchtkwaliteit en klimaatverandering. Wij zoeken steeds naar nieuwe manieren om de Atlas-kaarten en onze informatie aan te bieden. Via het Atlas-spel kunnen mensen op een laagdrempelige manier kennis maken met de Atlas-kaarten en tegelijkertijd daagt het spel mensen uit om iets te leren over hun leefomgeving.
Atlas-spel biedt kansen voor (aardrijkskunde)onderwijs
Jongeren houden van gamen en spelenderwijs iets leren. Daarom is het Atlas-spel ook interessant en leuk om te gebruiken in het onderwijs. Want het gaat bij het Atlas-spel niet om raden, maar om het kunnen leggen van de ruimtelijke verbanden. Neem de vraag ‘In welke provincie komen gemiddeld de meeste bijensoorten voor?’ De hint zegt het al: ‘Bijen houden van een biodiverse omgeving.’ Je moet dus op zoek gaan naar een provincie met veel landschappelijke variatie. En die vind je in Limburg met de bloemrijke kalkgraslanden, de vruchtbare lössgronden en de beekdalen. Het gaat dus om veel meer dan alleen de goede provincie raden en dat maakt het spel boeiend.
Denken en doen jullie mee?
Samen met Sogelink Nederland ontwikkelde Atlas Leefomgeving het Atlas-spel. We willen het spel het komende half jaar uitbreiden met meer vragen en verbeteren op basis van gebruikerservaringen. Daarom zijn we erg benieuwd wat jullie van het Atlas-spel vinden. Heb je verbeterpunten? Of heb je een mooi idee voor een toepassing van het Atlas-spel? Laat het ons weten. Stuur een e-mail naar: atlasleefomgeving@rivm.nl.
Prijsvraag: bedenk jij de winnende naam voor het Atlas-spel?
We zijn nog op zoek naar een leuke en originele naam voor het Atlas-spel. De beloning? Eeuwige roem en een uniek Atlas-pakket. Je inzending kun je tot 1 juli 2025 sturen naar atlasleefomgeving@rivm.nl.
Tekst: Jeannine Brand, Atlas Leefomgeving
Beeld: Pixabay; Atlas Leefomgeving