Zwarte ooievaar
voor thumbnail

Zwarte ooievaar viert vakantie in De Wieden

27-AUG-2011 - Een zeldzame verschijning in De Wieden: een zwarte ooievaar liet zich de afgelopen tijd in het waterrijke natuurgebied zien. Boswachter Ronald Messemaker was een van de gelukkigen die deze bijzondere vogel waarnam.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Een zeldzame verschijning in De Wieden: een zwarte ooievaar liet zich de afgelopen tijd in het waterrijke natuurgebied zien. Boswachter Ronald Messemaker was een van de gelukkigen die deze bijzondere vogel waarnam.

Jonge zwarte ooievaar (foto: Saxifraga-Mark Zekhuis)Zwarte ooievaars zijn echte zomervogels die in mei terugkomen en in augustus weer richting het zuiden vliegen. Waar de 'gewone' ooievaar in het broedseizoen de openheid opzoekt, doet de zwarte ooievaar echter precies het tegenovergestelde. Ondoordringbare bossen waar vooral rust heerst zijn favoriet bij de vogel.

Groeiende populatie
De laatste jaren doen zwarte ooievaars het erg goed. Bij onze ooster- en zuiderburen is met veel inspanning van natuurbeschermers de populatie flink gegroeid. In Nederland staat de soort centraal in Plan Ooievaar waarbij de oernatuur langs onze grote rivieren weer een kans krijgt. De rivierbegeleidende bossen zouden dan na enige tijd weer de verborgen levende zwarte ooievaar kunnen huisvesten. Maar dat is nog toekomstmuziek.

Jonge vogels
Omdat zwarte ooievaars vooral van vis en amfibieën leven kom je ze vaak bij plasdrassen, meren en moerasgebieden tegen. Soms in kleine groepjes, soms solitair. Het gaat hier vooral om jonge vogels die al snel na het uitvliegen uitzwerven en overal terecht kunnen komen. Zij missen de mooie glanzende veren van de oudervogels en de lakrode snavel en poten.

Lees meer over de zwarte ooievaar in het Weblog Wieden

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Saxifraga-Mark Zekhuis