Kokmeeuw.
Bij bericht april 2012 SOVON

Reislustige kokmeeuwen

Sovon Vogelonderzoek Nederland
12-APR-2012 - Veel vogelsoorten, zoals de kokmeeuw, zijn waardevolle studieobjecten. Dat er bijzonder reislustige types tussen zitten, valt op te maken uit kleurringonderzoek waarbij de kokmeeuw een kleurring met een unieke code om de poten krijgt. Als een soort vingerafdruk is de code vervolgens overal ter wereld af te lezen.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland  [land] op [publicatiedatum] 

Veel vogelsoorten, zoals de kokmeeuw, zijn waardevolle studieobjecten. Dat er bijzonder reislustige types tussen zitten, valt op te maken uit kleurringonderzoek waarbij de kokmeeuw een kleurring met een unieke code om de poten krijgt. Als een soort vingerafdruk is de code vervolgens overal ter wereld af te lezen.

Na de vorstperiode van begin dit jaar is de wegtrek van de vogels die in het Oostzeegebied broeden goed op gang gekomen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de meldingen van vogelonderzoeker en SOVON-er Frank Majoor van ge(kleur)ringde kokmeeuwen. Begin februari kwamen de eerste dertien meldingen uit West-Duitsland binnen. Eind februari kwamen er naast meldingen uit West-Duitsland (6) ook meldingen uit Oost-Duitsland (1), Denemarken (4) en Zweden (1).

Gekleurringde kokmeeuw ’wit LKW’ (foto: Arnold Kristjuhan)

Begin maart volgde de trek verder naar het oosten en kwamen er vooral veel terugmeldingen uit Polen (12) en de eerste uit Litouwen (3). Maar ook uit West-Duitsland (7), Oost-Duitsland (3), Denemarken (4) en Zweden (1) volgden nog meldingen. Eind maart zijn de kokmeeuwen nog verder noordoostwaarts getrokken. Nu komen de meeste waarnemingen uit Litouwen (20), Polen (18) en Denemarken (11). Daarnaast de eerste uit Letland (8), Estland (3) en Noorwegen (2). En nog maar een paar uit West-Duitsland (2). Nu alleen nog wachten op de eerste melding uit Finland…

De levensgeschiedenis van kokmeeuw ‘wit LKW’, te zien op de foto, geeft een bijzonder trekpatroon weer. Deze vogel is in de maand maart achtereenvolgens in Nederland, Polen, Letland en Estland afgelezen. Deze vogel is maar liefst 21 jaar oud en is al in zes landen afgelezen. Een erg reislustige meeuw dus. Meer informatie over ge(kleur)ringde kokmeeuwen is onder andere te lezen op de site van Frank Majoor.

Ziet u zelf een gekleurringde kokmeeuw in Nederland en kunt u deze aflezen, dan kunt u de afgelezen code doorgeven aan Frank Majoor via frank.majoor@sovon.nl.

Tekst: Frank Majoor en Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Arnold Kristjuhan