grote stern texel

Eerste jonge 'gekleurringde' Grote Stern gespot op Texel

Wageningen University
11-APR-2017 - Afgelopen donderdag 6 april is de eerste jonge Grote Stern van bijna drie jaar oud met een kleurring aangekomen in de kolonie ‘Wagejot’ (onder beheer bij Natuurmonumenten) op Texel. Dit jong heeft bij de geboorte een kleurring om zijn pootje gekregen zodat Wageningen Marine Research de vogel kan herkennen en het gedrag kan monitoren. Onderzoeker Mardik Leopold vertelt over het project.

De geringde Grote sternWageningen Marine Research gebruikt sinds het broedseizoen van 2014 kleurringen in de kolonie van Grote Sterns 'Utopia' op Texel. In 2014 werden 88 jongen voorzien van een kleurring, in 2015 en 2016 kregen ruim 300 jongen zo'n ring, die op afstand leesbaar is als je over een goede telescoop beschikt of over een camera met een sterke telelens. Al dat ringen heeft honderden terugmeldingen opgeleverd van vogels die na het uitvliegen zijn gezien; hetzij op Texel zelf, hetzij elders in Nederland, in Europa of in Afrika, waar deze soort overwintert. Als jonge Grote Sterns in Afrika aankomen, blijven ze daar vaak een jaar of langer hangen: het is weer een heel eind terugvliegen naar de broedkolonies, en daar zouden ze de competitie om een nestplek en om een partner toch verliezen van de volwassen, reeds gevestigde vogels. Zo'n lange reis is niet echt de moeite waard dus. Een enkeling doet echter wel een halfslachtige poging. Meestal tegen het eind van de zomer worden dergelijke ondernemende jongen her en der in Europa (van Spanje tot in Duitsland) wel eens gezien. Ze komen hier de kunst afkijken, zou je kunnen zeggen. Ook op Texel zijn dergelijke onvolwassen vogels al een enkele keer gezien, maar bewezen gevallen waren er tot nu toe alleen aan het eind van de zomer, na het eigenlijke broedseizoen. Dat zijn dus 'verkenners' en het zijn er maar relatief weinig.

Grote sternsOp 6 april 2017 was het voor de eerste keer 'raak': toen werd een vogel van bijna drie jaar oud met kleurring Wit-T66 gezien en gefotografeerd in de kolonie 'Wagejot' op Texel. 6 april is mooi op tijd: de eerste broedvogels arriveren nu en er wordt af ten toe voor het eerst voorzichtig een partner het hof gemaakt in de kolonie. Er is nog geen ei gelegd, dus wat dat betreft is Wit-T66 er op tijd bij. Het mag dan een voorlijk jong zijn: zijn zwarte kuif (kenmerk van een volwassen broedvogel, klaar voor de ei-leg) vertoont nog veel witte 'winterstrepen': hij is dus nog niet helemaal klaar met de rui en de vraag is maar hoe potentiële partners hem of haar zullen bejegenen.

Wit-T66 heeft een interessante historie, want dit jong is als enige van alle op Texel gekleurringde vogels ooit in het voorjaar in Europa gezien: op 10 mei 2015 (toen was deze vogel 1 jaar oud) in een broedkolonie van Grote Sterns, bij Cayeux-sur-Mer, Picardy, Frankrijk. Het zat er dus al vroeg in, bij dit jong.

Bijgaande foto's zijn gemaakt tussen half acht en kwart voor acht 's avonds, vrijwel direct tegen de ondergaande zon in. Dat is lastig fotograferen, maar de ring is wel leesbaar!

Tekst en foto's: Wageningen University & Research