Sterna sandvicensis. Grote stern

Enorme aantallen broedende grote sterns op Texel

Natuurmonumenten
24-MEI-2016 - In twee natuurgebieden van Natuurmonumenten op Texel broeden op dit moment enorme aantallen grote sterns. De nesten zijn 1 voor 1 geteld aan de hand van drone-beelden. In natuurgebied het Wagejot zijn 4343 nesten van grote sterns geteld en in het verderop gelegen Utopia 3115 nesten.

De grote stern is een beschermde vogel met een herkenbare zwarte kuif. De grote sterns maken hun nestje graag op de (schelpen)eilandjes van het Wagejot en Utopia.

Volg de grote sterns live

Op Utopia staat een webcam die je een prachtig kijkje in de kolonie geeft! Volg deze via www.beleefdelente.nl/vogel/grote-stern.

Natuurmonumenten werkt voor het inventariseren en onderzoek naar de grote stern samen met Bernard Spaans, Marc Plomp (Vogelinformatiecentrum) en Mardik Leopold (NIOZ/Imares). Gezamenlijk plaatsen deze vogelexperts en boswachters blogs over de grote sterns bij de webcambeelden.

Grote sterns op Texel

Vogelboulevard

Natuurgebieden Utopia en het Wagejot zijn onderdeel van de Vogelboulevard. Een parelsnoer aan natuurgebieden die zich uitstrekt langs de Waddenkant van het eiland. Gebieden die van groot belang zijn voor kustbroedvogels. In deze gebieden vinden ze veilige broed- en foerageerplekken. Daar waar ze op hun oorspronkelijke broedplaatsen zoals stranden gevaar liepen door mensen, roofdieren en hoog water vinden ze hier een veilige plek. Bij Utopia vind je de vrijwillige Wadwachters van Natuurmonumenten. Gastheren en -vrouwen die toezicht houden en je alles kunnen vertellen over de grote sterns.

Meer informatie: www.natuurmonumenten.nl/texel

Tekst: Natuurmonumenten
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga (leadfoto: grote sterns); Natuurmonumenten/Natuurdigitaal