Culicidae, steekmug, mannetje
www.saxifraga.nl

Muggenplaag op komst

2-AUG-2011 - Deze week kunnen we een muggenplaag verwachten. Dat zegt dr. Piet Verdonschot, senior onderzoeker bij Alterra, onderdeel van Wageningen UR. De maand juli was extreem nat en de komende week stijgt de temperatuur. Deze combinatie van omstandigheden midden in de zomer is bijzonder en ideaal voor steekmuggen. Landelijke metingen van Alterra aan de ontwikkeling van steekmuggen laten een massale groei zien die de komende weken tot een explosie aan volwassen steekmuggen leidt. Dat kan op veel plaatsen in Nederland tot plaagsituaties leiden.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Deze week kunnen we een muggenplaag verwachten. Dat zegt dr. Piet Verdonschot, senior onderzoeker bij Alterra, onderdeel van Wageningen UR. De maand juli was extreem nat en de komende week stijgt de temperatuur. Deze combinatie van omstandigheden midden in de zomer is bijzonder en ideaal voor steekmuggen. Landelijke metingen van Alterra aan de ontwikkeling van steekmuggen laten een massale groei zien die de komende weken tot een explosie aan volwassen steekmuggen leidt. Dat kan op veel plaatsen in Nederland tot plaagsituaties leiden.

Muggeneitjes groeien in zeven tot tien dagen uit tot volwassen steekmuggen. De vrouwtjes zijn de boosdoeners die op zoek gaan naar mensenbloed en voor de jeukende bulten zorgen.

Steekmug, mannetje (foto: Saxifraga-Ab H. Baas)

We adviseren mensen om zo snel mogelijk alle schotels onder bloempotten, emmers en regentonnen om te kiepen en verstopte afvoeren van dakgoten en platte daken te openen. De larfjes overleven in het water, dus het omkiepen van de bakjes is al afdoende om ze dood te laten gaan. Ook is het doeltreffend om horren voor de ramen te plaatsen of klamboes te gebruiken. Alternatief is om de deuren en ramen vooral in de ochtend en schemering dicht te houden, zodat de muggen buiten blijven. Helaas werkt tijdens het BQQ'en alleen een traditioneel DEET houdend middel. Signaleert u de komende weken een plaagsituatie dan kunt u die melden: piet.verdonschot@wur.nl

Vliegexperiment: Zelf een plaag creëren
In het kader van een experimenteel onderzoek gaat het onderzoeksteam van Alterra onder leiding van Piet Verdonschot rond 9 augustus zelf een plaag creëren om het vlieggedrag van muggen in kaart te brengen. Het team heeft de afgelopen periode honderdduizenden eitjes verzameld, gekoeld en bewaard om ze volgende week tot volwassenheid te laten rijpen in een kas in een buitengebied. De bedoeling is te meten hoe ver de insecten vliegen. Dat is onder meer van belang om in ruimtelijke ordening te kunnen bepalen hoe ver 'natte gebieden' van bewoonde stads- of dorpsdelen af kunnen liggen, zonder dat de bewoners te maken krijgen met muggenoverlast. Alterra doet dit onderzoek in opdracht van DLG Drenthe. Projectleider Verdonschot ziet erg uit naar de resultaten: 'We hebben nooit eerder zo'n groot experiment gedaan en ik verwacht veel te weten te komen van het vlieggedrag. We weten eigenlijk nog maar weinig van de afstand en ook van de richting waarin de muggen vliegen. Wel weten we dat de eerste vlucht meestal de grootste is. Maar hoe ver de muggen überhaupt kunnen vliegen is niet bekend. Met de resultaten kunnen we veel meer dan nu zeggen over de gewenste afstand tussen bijvoorbeeld waterbergingsgebieden of moerassen en bewoonde gebieden.' 

Bron: Alterra, Wageningen UR
Foto: Saxifraga-Ab H. Baas