buizerd

Nekpijn voor/door roofvogels

Sovon Vogelonderzoek Nederland
18-OKT-2011 - Wie afgelopen weekend buiten is geweest met het schitterende najaarsweer zal het misschien nog ontgaan zijn, maar er vlogen recordaantallen roofvogels over. Soms zaten ze door de blauwe lucht zo hoog dat ze met het blote oog niet te zien waren.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 18 oktober 2011

Wie afgelopen weekend buiten is geweest met het schitterende najaarsweer zal het misschien nog ontgaan zijn, maar er vlogen recordaantallen roofvogels over. Soms zaten ze door de blauwe lucht zo hoog dat ze met het blote oog niet te zien waren. 

Zo half oktober bereikt de najaarstrek zijn absolute hoogtepunt. Vooral als de weersomstandigheden (beetje wind in de rug) gunstig zijn. Het gros van de overtrekkende roofvogels betrof buizerds. Zij zijn nu op weg vanuit Noord-Europa naar het zuiden en kunnen met een beetje rugwind behoorlijk wat vliegkilometers maken op zulke zonnige dagen en veel thermiek. Op sommige trektelposten werden er vele honderden vastgesteld.

Buizerd (foto: Koos Dansen)

In het kielzog van al die buizerds kwamen er ook opvallend veel ruigpootbuizerds over. Alleen al op Texel werden er tientallen waargenomen en ook op andere plekken was het aantal overtrekkende ‘ruigpoten’ hoog. En of dat nog niet genoeg was, werden er ook hoge aantallen rode wouwen, visarenden en zelfs nog zwarte wouwen (echte laterikken) geturfd. Als het weer vandaag of morgen omslaat, hebben ze toch maar mooi een eind op kunnen schieten.

Op Trektellen.nl zijn alle (roofvogel)aantallen van de laatste dagen te bekijken (en dan weet u ook meteen wat u wellicht allemaal gemist heeft). Het goede nieuws is dat u volgend jaar weer volop kansen krijgt.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Koos Dansen