Anser albifrons. Kolgans

Ganzen weer in Groene Jonker

22-OKT-2011 - Met het intreden van de winter komen verschillende soorten ganzen naar onze delta. De meren, plassen, rivieren en moerassen van ons land zijn voor ganzen ideaal om er de winter door te brengen. In het natuurgebied de Groene Jonker zijn nu ook volop ganzen te zien.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Met het intreden van de winter komen verschillende soorten ganzen naar onze delta. De meren, plassen, rivieren en moerassen van ons land zijn voor ganzen ideaal om er de winter door te brengen. In het natuurgebied de Groene Jonker zijn nu ook volop ganzen te zien.

Verschillende soorten ganzen, zoals de brandgans, komen uit het hoge noorden naar de delta van Nederland om hier de winter door te brengen. De vogels vliegen in de kenmerkende V-formatie naar hun bestemming. Soms zijn er groepen van wel meer dan honderd ganzen te zien.

Vliegende brandganzen (foto: Saxifraga-Luc Hoogenstein)

Open wateren en graslanden
Van oudsher voelen ganzen zich thuis in het natte Nederland. Voor de grootschalige ontginning bestond Nederland voor een groot deel uit veenmoeras waar de ganzen ongehinderd konden leven. Grote delen van dit moeras is door de mens omgevormd tot weiland en woongebied. De ganzen zoeken noodgedwongen hun toevlucht op de overgebleven open wateren en graslanden. 

Onmisbare schakel
Vliegende kolganzen (foto: Saxifraga-Luc Hoogenstein)Kolganzen komen helemaal van de toendra’s van Groenland en Rusland hierheen om te overwinteren in onze natuurgebieden. Daar mogen we best trots op zijn. Van alle Europese landen is Nederland een onmisbare schakel in het leven van de gans. Onze meren, rivieren, plassen en moerassen zijn ideaal om uit te rusten en liggen vaak vlakbij graslanden waar ze hun eten bij elkaar scharrelen.

Kom dat zien!
Wandelend door het natuurgebied de Groene Jonker kunt u de karakteristieke zwarte halzen en witte maskers zien van de brandganzen. Grauwe ganzen en de kolganzen met zwart gestreepte borst zwemmen rustig over de ondiepe wateren.

Kom ook heerlijk wandelen door de Groene Jonker en geniet van de verschillende soorten ganzen die u op uw weg tegen komt. Misschien ziet u zelfs wel de zeldzame rietgans!

Bekijk de brandgans
Bekijk in onderstaand filmpje hoe een groep brandganzen 's winters naar voedsel zoekt.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Bron: Natuurmonumenten
Foto's: Saxifraga-Luc Hoogenstein