ganzen

Nederland ganzenland

Vogelbescherming Nederland
16-OKT-2010 - Nederland is een echt ganzenland. Door ons sappige, voedselrijke gras vinden veel ganzensoorten het hier in de winter goed toeven. Van eind oktober tot begin maart verblijven hier meer dan een miljoen ganzen, maar de eerste grote groepen zijn nu al aangekomen. En daar zitten ook dit jaar weer bijzondere exemplaren bij.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op [publicatiedatum]

Nederland is een echt ganzenland. Door ons sappige, voedselrijke gras vinden veel ganzensoorten het hier in de winter goed toeven. Van eind oktober tot begin maart verblijven hier meer dan een miljoen ganzen, maar de eerste grote groepen zijn nu al aangekomen. En daar zitten ook dit jaar weer bijzondere exemplaren bij.

Het is duidelijk, de winter staat voor de deur. Overdag zien we ganzen in V-formaties hoog in de lucht, ’s nachts horen we het gekak van de ganzen die overvliegen.
Het merendeel van deze ganzen zijn afkomstig uit gebieden rond de poolcirkel, zoals Nova Zembla, Spitsbergen, Siberië en Scandinavië. Op de verlaten toendra’s brengen ze hun jongen groot. De poolzomer is kort, maar de niet ondergaande zon heeft als voordeel dat de dagen 24-uur lang zijn. De ganzen kunnen dus veel eten vinden. Zo bouwen ze een goede vetreserve voor de winter op.

Ganzen (foto: Martin Hierck)

De winter in de poolgebieden valt vroeg en snel in. Al in september moeten de ganzen noodgedwongen op zoek naar nieuwe gebieden. Nederland is één van hun favoriete reisbestemmingen, vooral omdat hier veel voedsel te vinden is. Door de zachte winters groeit het gras hier langzaam door. Dit jonge wintergras staat bol van de eiwitten en is goed te verteren.

Daarnaast is Nederland voor ganzen een prettige plek omdat ons vlakke land de ganzen voldoende overzicht biedt om vijanden al van ver te zien aankomen. De plassen en meren bieden de ganzen ook een rustige plek om te slapen.

Zo komt het dus dat vanaf oktober grote groepen ganzen ons land bevolken. Grauwe ganzen, brandganzen, rietganzen en kolganzen verblijven hier in grote aantallen. Maar meer ganzensoorten doen ons land in de herfst en winter aan, 12 soorten ganzen in totaal. De bijzondere soorten zijn dit jaar al gezien. Zo zijn er al groepen dwergganzen waargenomen in Friesland en Noord-Holland. De sneeuwgans is gezien in de Oostvaardersplassen en de roodhalsgans in de Jouke Sjoerdspolder in Friesland. Het mag duidelijk zijn: het wordt weer een mooie ganzenwinter!

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Martin Hierck