teek op stengel, creditline: Hans Smid / www.bugsinthepicture.com

Tekenbeten in oktober en november

De Natuurkalender
2-DEC-2011 - Op zonnige dagen met relatief hoge temperaturen lopen mensen nog steeds tekenbeten op. Tijdens de zachte periode eind oktober en begin november was er zelfs een piekje te zien in het aantal tekenbeten dat werd gemeld aan De Natuurkalender. De afgelopen jaren waren dergelijke uitschieters in het aantal doorgegeven tekenbeten niet ongewoon. Op zonnige dagen met temperaturen boven de tien graden verlaten sommige teken hun winterrustplaats in de bodem. Daarnaast trekken veel mensen er tijdens deze mooie herfstdagen ook graag nog even op uit.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender [land] op [publicatiedatum]

Op zonnige dagen met relatief hoge temperaturen lopen mensen nog steeds tekenbeten op. Tijdens de zachte periode eind oktober en begin november was er zelfs een piekje te zien in het aantal tekenbeten dat werd gemeld aan De Natuurkalender. De afgelopen jaren waren dergelijke uitschieters in het aantal doorgegeven tekenbeten niet ongewoon. Op zonnige dagen met temperaturen boven de tien graden verlaten sommige teken hun winterrustplaats in de bodem. Daarnaast trekken veel mensen er tijdens deze mooie herfstdagen ook graag nog even op uit.

Vrouwtjesteek op stengel (foto: Hans Smid, www.bugsinthepicture.com) Eind oktober en begin november was er een klein napiekje in het aantal tekenbeten dat aan De Natuurkalender werd doorgegeven (zie figuur 1). Waarschijnlijk heeft het prettige weer in deze periode de teken nog even wakker geschud en veel mensen uitgenodigd nog even naar buiten te gaan. Oktober begon dit jaar zonnig en zeer warm, ook in deze periode liepen nog veel mensen tekenbeten op. In de grafiek is dit weergegeven in het balkje precies op de grens tussen september en oktober. Daarna wisselden zachte en vrij koude perioden elkaar af en liep het aantal tekenbeten terug. Het eind van de maand was weer wat warmer dan gemiddeld met maximumtemperaturen rond de 17 graden. De eerste tien dagen van november waren ook zeer zacht, daarna werd het kouder en liep ook het aantal tekenbeten zichtbaar terug.

Figuur 1: tekenbeten doorgegeven aan De Natuurkalender in 2011 (bron: De Natuurkalender)
Figuur 1: tekenbeten doorgegeven aan De Natuurkalender in 2011 (bron: De Natuurkalender)

Figuur 2 laat zien dat het aantal tekenbeten dat wordt doorgegeven aan De Natuurkalender in oktober en november sterk kan variëren. Opvallend is de uitschieter in de eerste tien oktoberdagen van 2010. Toen was het zeer zacht terwijl de rest van de maand heel gemiddeld was qua temperatuur. Ook de tweede tien oktoberdagen van 2008 vallen op. In die periode registreerde het KNMI ook een aantal zeer warme dagen. Tijdens de laatste tien oktoberdagen van 2009 werden er nog meer tekenbeten doorgegeven dan dit jaar. Dat jaar verliep de laatste periode van de maand zacht na een iets koudere middenperiode.

Figuur 2: tekenbeten doorgegeven aan De Natuurkalender in oktober en november in de jaren 2006 tot en met 2011, weergegeven in perioden van tien dagen (bron: De Natuurkalender)

In december en januari zitten de meeste teken in de bodem, goed beschermd tegen winterse omstandigheden. Op zachtere winterdagen komen er echter altijd wel een paar tevoorschijn, zeker wanneer de temperatuur boven de tien graden uitkomt en de zon lekker schijnt. Een temperatuur van vier graden is zelfs al genoeg om een teek actief te laten worden. Al zullen de meeste teken de komende maanden geen overlast veroorzaken, het blijft dus zaak op te letten wanneer je op een mooie winterse dag naar buiten gaat.

Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto: Hans Smid, Bugs in the Picture
Figuren: De Natuurkalender
Bron weergegevens: KNMI