Ooievaar

Ooievaarstrek op gang

Vogelbescherming Nederland
9-SEP-2011 - Wat later dan gebruikelijk, maar de ooievaarstrek is goed op gang aan het komen. Grote groepen ooievaars verzamelen zich op dit moment in ons land, als voorbereiding op hun tocht naar tropisch Afrika.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op vrijdag 9 september 2011 

Wat later dan gebruikelijk, maar de ooievaarstrek is goed op gang aan het komen. Grote groepen ooievaars verzamelen zich op dit moment in ons land, als voorbereiding op hun tocht naar tropisch Afrika.

Grote groepen ooievaars verzamelen zich momenteel in ons land, om vervolgens gezamenlijk op trek te gaan. Daar zitten niet alleen Hollandse ooievaars bij, ook Duitse en Deense ooievaars zoeken hier in Nederland aansluiting in weilanden. Hier eten ze en rusten ze uit, om zo voldoende energie op te slaan voor hun lange tocht naar het zonnige zuiden. Tientallen tot wel honderden ooievaars verzamelen zich bij elkaar, om in elkaars gezelschap aan de lange reis te beginnen.

Ooievaar (foto: Martin Chick)

Gewoonlijk komt de ooievaarstrek rond eind augustus en begin september op gang. Dit jaar hebben de ooievaars wat oponthoud door het slechte weer, maar nu lijkt de trek massaal op gang te zijn gekomen. Bij voorkeur vliegen ooievaars op zonnige dagen zodat ze gebruik kunnen maken van thermiekbellen die door de warmte in de lucht ontstaan. Zonder weinig inspanning vliegen ze op die manier met gemak zo'n 150 kilometer. Door het slechte weer was de thermiek deze zomer ver te zoeken en gaan de ooievaars noodgedwongen later op trek.

Hou de lucht dus goed in de gaten, want op een mooie, zonnige dag kan er zomaar een wolk ooievaars over vliegen.

Tekst: Hans Peeters en Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Martin Chick