De bovenstaande foto's zijn beschikbaar gesteld door de Stichting Samenwerkende Artsen en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG).

Ruim 300 tekenbeten gemeld in 2008; 38 % in tuinen

De Natuurkalender
3-JUN-2008 - Teken genoten van de extreem warme mei dit jaar. Ruim 300 mensen meldden in 2008 een of meer tekenbeten via www.natuurkalender.nl. 38 procent hiervan werd opgelopen in de tuin en 32 procent in het bos. De meeste teken werden gevangen in het westen van het land.

Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op dinsdag 3 juni 2008

Teken genoten van de extreem warme mei dit jaar. Ruim 300 mensen meldden in 2008 een of meer tekenbeten via www.natuurkalender.nl. 38 procent hiervan werd opgelopen in de tuin en 32 procent in het bos. De meeste teken werden gevangen in het westen van het land.

Het onderstaande grafiekje laat duidelijk zien dat de toename in het aantal tekenbeten eenzelfde lijn volgt als de stijging in temperatuur. De maand mei is een zeer warme maand geweest. Het knmi meldt dat in De Bilt een gemiddelde maandtemperatuur van 15,7 °C werd gemeten, terwijl 12,7 °C normaal is voor deze maand. Hiermee was mei de warmste meimaand in ruim een eeuw. Het oude record stond op naam van mei 1992 met een gemiddelde temperatuur van 15,6 °C (www.knmi.nl).


Aantal tekenbeten per week doorgegeven via www.natuurkalender.nl

Uit een voorlopige eerste analyse blijkt dat tot nu toe 38% van de tekenbeten is opgelopen in de tuin en 32% in het bos. Het is dan ook niet verrassend dat 27% van de tekenbeten wordt opgelopen met tuinieren en 26% tijdens het wandelen. De categorie “anders” is met 20% ook hoog.

Uit de maandelijkse tekenvangsten uitgevoerd door de Natuurkalender, het Laboratorium voor Entomologie aan Wageningen Universiteit en het IVN blijkt dat in mei de vangsten in het westen van het land beduidend hoger lagen dan in de rest van Nederland. Het gaat hierbij met name om het Twiske en Wassenaar. Dit komt zeer waarschijnlijk doordat de temperaturen in het westen van het land in het voorjaar hoger liggen dan in andere delen van het land. Het feit dat het noorden van Nederland vrij weinig neerslag heeft gehad, heeft wellicht ook een rol gespeeld in het lagere aantal gevangen teken daar.

Draag zelf uw steentje bij aan ons onderzoek en geef uw tekenbeet door via www.natuurkalender.nl. LET OP: voor dit onderzoek kijken we alleen naar tekenbeten bij mensen. Tekenbeten op huisdieren hoeft u voor dit onderzoek dus niet door te geven.

Voor meer informatie over het tekenonderzoek: Dossier Teken in Nederland, Wageningen Universiteit.

Tekst: Arnold van Vliet en Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto: Stichting SAAG