Grote vos

Let op zeldzame grote vos

De Vlinderstichting
19-MRT-2012 - Er is weer een aantal grote vossen gemeld de afgelopen dagen. Deze soort, die vrijwel is verdwenen uit Nederland, lijkt op de weg terug en het vroege voorjaar is een goede tijd om hem te zien te krijgen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Er is weer een aantal grote vossen gemeld de afgelopen dagen. Deze soort, die vrijwel is verdwenen uit Nederland, lijkt op de weg terug en het vroege voorjaar is een goede tijd om hem te zien te krijgen.

Grote vos wordt nogal eens gezien op wonden van bomen (foto: Kars Veling)De grote vos overwintert, net als zijn algemene broertje de kleine vos, als vlinder. Ze zitten in de winter weggekropen in holle bomen, schuurtjes, bunkers of zolders. Op de eerste voorjaarsdagen komen ze tevoorschijn en gaan op zoek naar een partner. Vorig jaar, in 2011, zijn van meer dan zestig plaatsen meldingen van grote vossen doorgegeven via de invoersites Telmee en waarneming.nl. Ook is vorig jaar voortplanting vastgesteld in Flevoland. De waarnemingen van vorig jaar komen uit het hele land en de soort is zeer mobiel en kan dus overal worden gezien. Wel lijkt hij een voorkeur te hebben voor vochtige, open bossen, bosranden, boomgaarden en andere plekken met grote vrijstaande bomen. De waardplant, waarop de eitjes worden afgezet en waarop de rupsen leven zijn vooral iep, maar ook zoete kers en sommige wilgensoorten.

Mensen die nog nooit een grote vos hebben gezien kunnen een wat fors uitgevallen kleine vos ook aanzien voor grote vos. Zeker als men niet weet dat deze soort uiterst zeldzaam is geworden in ons land. Het beste kenmerk om de soort aan te herkennen is het stippenpatroon. De grote vos heeft vier stippen op de voorvleugel (als het atoomteken, zie foto). De kleine vos heeft hier maar drie stippen.

(Foto’s: Kars Veling)

Zeker als het warme voorjaarsweer doorzet kunnen de komende weken nog grote vossen worden gezien. Probeer een foto te maken, zodat bewijsmateriaal aanwezig is. Beeldvullend is echt niet nodig, als de vlinder er maar herkenbaar op staat. Geef uw waarneming door via Telmee of Waarneming.nl, zodat we een goed beeld kunnen krijgen van het voorkomen van de soort.

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting