Jonge eendjes. Fotograaf: Arnold van Vliet

De eerste jonge eendjes komen uit ei

17-MRT-2008 - Sinds een paar weken worden af en toe al jonge eendjes gezien. De komende dagen zullen op steeds meer plaatsen de kuikens uit het ei komen. De eerste jonge eendjes verschijnen hiermee iets later dan vorig jaar.

Bericht uitgegeven op maandag 17 maart 2007

Sinds een paar weken worden af en toe al jonge eendjes gezien. De komende dagen zullen op steeds meer plaatsen de kuikens uit het ei komen. De eerste jonge eendjes verschijnen hiermee iets later dan vorig jaar.

In 2007 werden de eerste jonge eendjes aangetroffen tussen begin maart en eind april (zie figuur 1). De meeste mensen zagen de jonge kuikentjes voor het eerst rond 8 april. Na de koude start van 2006 kwamen de eendjes 15 dagen later uit het ei en. Tot nu toe is het wel warm voor de tijd van het jaar maar is het kouder dan in 2007. Het aantal waarnemingen van jonge eendjes blijft dan ook wat achter in vergelijking met de waarnemingen van vorig jaar (zie figuur 2).

We verwachten dat de komende dagen het aantal mensen dat voor de eerste keer dit jaar jonge eendjes ziet zal gaan toenemen. De temperatuur blijft de komende dagen echter wel laag en met name de nachttemperatuur zal volgens het KNMI over een week weer tot onder het vriespunt zakken. Mogelijk dat dit het uitkomen van de eieren wat zal vertragen. Geef uw eigen eerste waarneming van jonge eendjes door op http://www.natuurkalender.nl/inloggen.asp.

 
Figuur 1: Wekelijks aantal waarnemingen van eerste jonge eendjes doorgegeven via www.natuurkalender.nl in 2008.


Figuur 2: Wekelijks aantal waarnemingen van eerste jonge eendjes doorgegeven via www.natuurkalender.nl in 2007.

 

Auteur: Arnold van Vliet, Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse, Wageningen Universiteit en Stichting voor Duurzame Ontwikkeling