Bloei pinksterbloem detailopname. Foto: Joost uit ten Bogaard. Beschikbaar gesteld aan de Natuurkalender

Tijdens Paasdagen bloeiende pinksterbloemen

De Natuurkalender
20-MRT-2008 - Ondanks dat Pasen dit jaar vroeg valt zullen op diverse plaatsen in ons land al de pinksterbloemen bloeien. Door de warme start van het jaar komen de pinksterbloemen al vroeg in bloei.

Bericht uitgegeven op donderdag 20 maart 2008 door Arnold van Vliet, De Natuurkalender

Ondanks dat Pasen dit jaar vroeg valt zullen op diverse plaatsen in ons land al de pinksterbloemen bloeien. Door de warme start van het jaar komen de pinksterbloemen al vroeg in bloei.

Foto: Joost UittenbogaardDe paarse bloemetjes van de pinksterbloem zijn in de maanden april tot en met juni in natte graslanden te vinden. Vijftig jaar geleden werden de eerste bloemen rond 18 april gezien. Vorig jaar was dit door de hoge temperaturen aan het begin van het jaar al op 4 april. Ondanks dat het dit jaar iets minder warm dan vorig jaar begonnen is lijkt de bloei toch iets eerder te beginnen.

De eerste bloeiende pinksterbloemen zijn vooral al in Brabant, Limburg en het zuiden van Gelderland gezien (zie Figuren 1 en 2). De kou van de laatste paar dagen zal de groeisnelheid van de planten naar verwachting wat afremmen. Toch zullen veel mensen rond de paasdagen hun eerste bloeiende pinksterbloemen zien.

De afgelopen jaren viel Pasen gemiddeld op 9 april. Dit jaar valt Pasen dus vroeg. Aangezien Pinksteren precies 7 zondagen later dan Pasen valt is ook het Pinksterweekend dit jaar vroeg (11 mei). In voorgaande jaren viel Pinksteren gemiddeld pas op op 28 mei.


Figuur 1: Locaties waar eerste waarnemingen van een bloeiende pinksterbloem gedaan is (Bron www.natuurkalender.nl).


Figuur 2: Wekelijks aantal waarnemingen van bloeiende pinksterbloem via www.natuurkalender.nl doorgegeven in 2008.

Links: