Pinksterbloem

Pinksterbloem maakt het net waar

FLORON
11-MEI-2008 - De laatste pinksterbloemen doen hun naam nog eer aan. Ondanks de vroege Pinksteren dit jaar zijn de meeste al weer uitgebloeid op de dag dat je ze juist zou verwachten.

Bericht uitgegeven op zondag 11 mei door FLORON

De laatste pinksterbloemen doen hun naam nog eer aan. Ondanks de vroege Pinksteren dit jaar zijn de meeste al weer uitgebloeid op de dag dat je ze juist zou verwachten.

Uit waarnemingen van de natuurkalender blijkt dat veel soorten de laatste jaren vroeger in bloei komen. Zo ook de Pinksterbloem. Toch lijkt het juist bij deze soort meer op te vallen. Waarschijnlijk vanwege de naam, maar ook omdat deze soort met de fraaie lila bloemen een bij velen bekende plant is. Dat Pinksterbloem al ver voor de Pinksteren bloeit is overigens niet iets van de laatste jaren. In die zin lijkt de naam minder goed gekozen.

Pinksterbloem behoort tot de familie van de kruisbloemigen. De soort is in ons land de laatste decennia flink in aantal achteruitgegaan, maar blijft tot de algemeenste soorten behoren. Dat is vooral te danken aan de grote variatie in standplaatsen waar Pinksterbloem uit de voeten kan. Van oorsprong komt de soort voor in natte loofbossen, maar we treffen haar ook veelvuldig aan in grasland. Zowel in weinig bemeste weilanden als in strak gemaaide gazons.

Voor diverse vlinders een belangrijke soortgroep. Speciaal voor het oranjetipje heeft Pinksterbloem een belangrijke betekenis. Het is de belangrijkste voedselbron voor de rupsen.

Tekst en foto: Wout van der Slikke