Bosrietzanger Wikipedia GNU Free Documentation license

Is het een koolmees? Nee, een bosrietzanger!

Sovon Vogelonderzoek Nederland
17-MEI-2008 - Het voorjaar is inmiddels al een heel eind op streek, de laatste lange afstandstrekkers, zoals de bosrietzanger, keren nu terug.

Bericht uitgegeven door SOVON op 17 mei 2008

Het voorjaar is inmiddels al een heel eind op streek, de laatste lange afstandstrekkers, zoals de bosrietzanger, keren nu terug.

In de moerasgebieden is het nu een kakofonie van geluiden, vooral de eerste uren van de dag. Alles zingt, roept en tjielpt door elkaar. Het maakt het er niet gemakkelijker op als er ook nog soorten in het riet en ruigtes zitten, die andere vogelsoorten na gaan doen. De spotvogel (vandaar zijn naam), is er zo een, maar ook de bosrietzanger kan er wat van. Op zijn zangreportoire staan wel tientallen zangetjes van andere vogelsoorten. En dat gaat allemaal in een tempo dat een normaal mens bij kan houden.

Van zijn uiterlijk moet de bosrietzanger het niet hebben, want hij is overwegend bruin zonder duidelijke kenmerken. Ruigtes met hier en daar een rietstengel kunnen al voldoende zijn voor een zingende bosrietzanger. Met een beetje geluk laat hij zich ook nog even zien als hij al zingend langzaam omhoog kruipt langs de rietstengel.

In Nederland is de bosrietzanger een algemene broedvogel die terugkeert in mei en weer vertrokken is eind september.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON
Foto: Marek Szczepanek (GFD Licentie)