Boomvalk

Voorjaar bereikt hoogtepunt

Sovon Vogelonderzoek Nederland
11-MEI-2010 - De komende dagen zijn voor vogelaars de mooiste dagen van het jaar. Immers, in deze tijd arriveren de laatste voorjaarsgasten en raakt het Nederlandse arsenaal aan broedvogels compleet. Een oosten- of zuidoostenwindje zou daarbij echter wel erg meehelpen.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]

De komende dagen zijn voor vogelaars de mooiste dagen van het jaar. In deze tijd arriveren immers de laatste voorjaarsgasten en raakt het Nederlandse arsenaal aan broedvogels compleet. Een oosten- of zuidoostenwindje zou daarbij echter wel erg meehelpen.

De periode van 10 mei tot pakweg 30 mei staat bij vele vogelaars dik met rood in de agenda aangegeven. In deze korte periode arriveren de laatste voorjaarsgasten. Hemelvaartsdag is wat dat betreft een geschenk voor de meeste vogelaars. Ook neemt menigeen nu een paar extra vrije dagen om zoveel mogelijk ‘vogeluren’ te kunnen maken.

Boomvalk (Foto: IVN Vecht & Plassengebied)Verwacht worden nog onder andere: boomvalk, wespendief, spotvogel en bosrietzanger. Ook de zeldzame roodmus, noordse nachtegaal of kleine vliegenvanger kan nu zomaar ineens ergens een zangpost bezetten. De eerste vogels van deze soorten zijn al ‘binnen’ maar de bulk moet nog komen en doet dat doorgaans in de tweede helft van mei.

Het is eigenlijk alleen even wachten tot de noordenwind, die al een aantal dagen hardnekkig over ons land raast, eens een keer wil draaien naar de oost- of zuidoosthoek. Met de wind uit die hoek is de kans groter dat er een paar leuke krenten meegevoerd worden naar onze omgeving. Die krenten in de pap zijn bijvoorbeeld roodpootvalken, witvleugelsterns, maar ook bijeneters. Of wat te denken van een belletje schroevende zwarte ooievaars naar noord?

Houd wat het weer betreft dus vooral de windrichting in de gaten, want die is het belangrijkste.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied