terugzetten bruinvis

Eerste uitzet geredde bruinvissen in 2008

Zoogdiervereniging
2-JUN-2008 - Jody en Linni zijn dankzij SOS Dolfijn weer terug in de Noordzee, de plek waar bruinvissen horen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging VZZ op maandag 2 juni 2008 

Jody en Linni zijn dankzij SOS Dolfijn weer terug in de Noordzee, de plek waar bruinvissen horen.

Bruinvissen Jody en Linni waren acht weken geleden aangespoeld op het strand van Noord-Holland. Na een korte herstelperiode zijn ze weer uitgezet.

Ook voor de medewerkers van SOS Dolfijn was de uitzet opmerkelijk. “Het gebeurt niet vaak dat bruinvissen zo kort na hun binnenkomst weer worden uitgezet”, zegt Jolanda Meerbeek, hoofd opvang. “De meeste dieren die hier binnenkomen zijn dood- en doodziek en het duurt meestal maanden voor ze er weer bovenop zijn. Maar bij deze dieren was niet heel veel aan de hand.” Ze heeft geen verklaring voor het feit dat kort na elkaar twee min of meer gezonde dieren aanspoelden. “Ik ben vooral blij dat ze nu weer terug zijn waar ze thuis horen.”

Jody spoelde op 12 maart aan op het strand van Egmond en werd gevonden door een vrijwilligster van SOS Dolfijn die met haar vriend een strandwandeling maakte. Zij nam het dier mee naar het huis van haar ouders en legde de bruinvis in de badkuip. Het dier lag daar rustig te wachten toen de dolfijnenambulance hem kwam ophalen.

Linni zorgde voor flink wat commotie bij de medewerkers van Ecomare en SOS Dolfijn. Ze werd gevonden op het strand van Texel, terwijl men op het vasteland bezig was met de overdracht van bruinvis Femke, die een paar uur eerder op Texel strandde. Het bleek een race tegen de klok om Linni aan wal te krijgen en de medewerkers van Ecomare met de laatste boot weer terug te laten varen.

Bron: SOS Dolfijn en www.zeezoogdieren.org
Foto: SOS Dolfijn - Robert Portier