Bloem van gewone dopheide. Wikipedia Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5 Licentie (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/)

Belletjes op de heide

De Natuurkalender
4-JUN-2008 - Dit is de tijd dat de gewone dopheide gaat bloeien. De eerste meldingen zijn binnen bij de Natuurkalender. Deze plant bloeit in de eerste helft van de zomer, maar tot ver in de herfst zijn nabloeiende exemplaren te vinden.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op woensdag 4 juni 2008

Dit is de tijd dat de gewone dopheide gaat bloeien. De eerste meldingen zijn binnen bij de Natuurkalender. Deze plant bloeit in de eerste helft van de zomer, maar tot ver in de herfst zijn nabloeiende exemplaren te vinden.

Dopheide is een altijdgroene dwergstruik die tien tot zestig centimeter hoog wordt. Van een afstand lijkt hij wat grijsachtig. De urnvormige bloemen zijn roze-rood en staan in schermvormige trosjes, meestal aan het uiteinde van de takjes.

Gewone dopheide wordt ook wel belletjeshei genoemd, of hommelhei. De plant is namelijk een belangrijke bron van nectar. Hommels, maar ook bijen en vlinders zijn daarom dol op deze heidesoort. Hommels met een lange tong kunnen gemakkelijk bij de nectar komen. Hommels met een korte tong bijten – heel slim - gaatjes in de bloemkroon, waardoor zij, trouwens net als gewone bijen, de nectar ook kunnen opzuigen.

Gewone dopheide groeit op vochtige tot natte, zonnige tot tamelijk schaduwrijke plekken. De plant is te vinden op heiden, hoogvenen, schrale graslanden en soms in lichte bossen. Buiten onze grenzen groeit hij van Midden-Portugal en Midden-Spanje tot Midden-Noorwegen en oostwaarts tot in Polen en Zuid-Zweden.

>> Geef uw eerste waarneming van gewone dopheide door aan De Natuurkalender

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Wikipedia Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5 Licentie