Dennenwolfsklauw wikipedia, Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation license, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts. A copy of the license is included in the section entitled 'GNU Free Documentation license'.

Zeldzame plant ontdekt in De Wieden

De Natuurkalender
8-JUL-2008 - Vrijwillige onderzoekers van Natuurmonumenten hebben in het Overijsselse natuurgebied De Wieden de dennenwolfsklauw ontdekt, een uiterst zeldzame plant.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op dinsdag 8 juli 2008

Vrijwillige onderzoekers van Natuurmonumenten hebben in het Overijsselse natuurgebied De Wieden de dennenwolfsklauw ontdekt, een uiterst zeldzame plant.

De plant is aangetroffen in het Hemelrijk, een deelgebied van De Wieden dat in 1995 door Natuurmonumenten van weiland is omgezet in een nat natuurgebied met een aantal nieuwe petgaten. Dat gebeurde om een verbindingszone te creëren tussen De Wieden en natuurgebied Olde Maten.

De voormalige landbouwgrond heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een uniek stuk natuur. Ook andere bijzondere planten hebben zich in het gebied gevestigd, zoals moeraswolfsklauw, blonde zegge en slank wollegras.

Dennenwolfsklauw is een sporenvormende groenblijvende vaste plant. Hij dankt zijn naam aan zijn spitse bladeren die op dennennaalden lijken. Hij komt voor op open plekken op vochtige, voedselarme grond in heidevelden, dennenbossen, de duinen en zandafgravingen. In Nederland is hij zeer zeldzaam, maar lijkt iets in aantal toe te nemen. Wereldwijd heeft de soort een groot verspreidingsgebied van Midden-Europa tot het Noordpoolgebied en in het Tropisch hooggebergte. Daarnaast komt hij ook in het zuiden van Australië en in Nieuw-Zeeland voor.

Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Bron: Natuurmonumenten
Foto: Harry Berger, GNU Free Documentation license