Dennenwolfsklauw wikipedia, Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation license, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts. A copy of the license is included in the section entitled 'GNU Free Documentation license'.

Wolfsklauwen op de Veluwe

14-FEB-2010 - Een vrijwilliger van Staatsbosbeheer heeft wolfsklauwen gevonden op de Veluwe, vlakbij Hoog Buurlo langs de A1. Het gaat om dennenwolfsklauw, een zeldzame soort die op de Rode Lijst van planten staat.
Bericht uitgegeven op zondag 14 februari 2010

Een vrijwilliger van Staatsbosbeheer heeft wolfsklauwen gevonden op de Veluwe, vlakbij Hoog Buurlo langs de A1. Het gaat om dennenwolfsklauw, een zeldzame soort die op de Rode Lijst van planten staat.

Eén van de oorzaken van de sterke achteruitgang van de plant in Nederland is zijn gevoeligheid voor luchtverontreiniging. De laatste jaren gaat het beter met de dennenwolfsklauw in Europa. Dit is voornamelijk te danken aan de aanleg van snelwegen en skipistes. Door de verstoring van de bodem die dat met zich meebrengt, kan de wolfsklauw zich makkelijker vestigen.

Wolfsklauwen hebben een lange geschiedenis. Zo'n 400 miljoen jaar geleden ontstonden de eerste wolfsklauwachtige planten. Deze oerwolfsklauwen groeiden uit tot echte bomen en vormden de allereerste bossen op aarde. Vroeger gebruikte men wolfsklauwen als wondpoeder en om te voorkomen dat pillen vochtig werden.
 
Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Harry Berger; GNU-licentie voor vrije documentatie