klein koolwitje klein

Klein koolwitje winnaar vlindermarathon

De Vlinderstichting
26-AUG-2008 - Op zaterdag 23 en zondag 24 augustus hebben meer dan 200 mensen in estafette het Pieterpad gewandeld van Pieterburen tot en met de Pietersberg. Er werden, ondanks het tegenvallende weer, duizenden vlinders geteld in deze doorsnede door Nederland.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op dinsdag 26 augustus 2008.

Op zaterdag 23 en zondag 24 augustus hebben meer dan 200 mensen in estafette het Pieterpad gewandeld van Pieterburen tot en met de Pietersberg. Er werden, ondanks het tegenvallende weer, duizenden vlinders geteld in deze doorsnede door Nederland.

Het is nog geen Olympische sport, maar in het slotweekend van de Olympische spelen is in Nederland de eerste vlindermarathon gelopen. Meer dan 200 mensen wandelden het Pieterpad en telden er de vlinders. Zowel het Pieterpad als De Vlinderstichting bestaan 25 jaar en in het kader van dat jubileum is deze marathon gehouden. Het lange afstandspad van meer dan 480 kilometer lengte is verdeeld in 92 etappes, die allemaal in het afgelopen weekend door vlinderaars zijn gelopen. De vlinders die werden gezien zijn netjes genoteerd en doorgegeven, zodat er een mooi beeld ontstaat van de vlinders op deze doorsnede door Nederland.

Op het vlinderpad

Nu waarnemingen van meer dan de helft van de routes zijn verwerkt is de absolute winnaar het klein koolwitje met bijna 1700 exemplaren. Ook het klein geaderd witje is veel gezien en in meer dan de helft van de etappes is het bont zandoogje gespot. Andere soorten die in veel verschillende etappes zijn gezien zijn kleine vuurvlinder, atalanta en ook de kleine vos. Deze voorheen zeer algemene soort was dit jaar nog maar weinig waargenomen.

Vlinders zijn warmteminnende dieren en vooral op zonnige dagen actief. De zon liet het tijdens de marathon maar weinig zien, maar vooral op zondag, was het op de meeste etappes wel droog. In het Noorden was het vooral zaterdag erg nat.

Tijdens de natte etappes werden nauwelijks vlinders gezien, maar wel rupsen gevonden, bijvoorbeeld van het landkaartje. In het gebied van de Drentse Aa werden zeker 10 nesten gevonden met in totaal zo’n 300 rupsen. Nog niet van alle etappes zijn de vlinders al doorgegeven, maar de meest actuele stand kunt u zelf bekijken op de vlinderwandelweekendsite


Geen zon? dan rupsen zoeken

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting