wandelen klein

Vlinders tellen op 't Pieterpad

De Vlinderstichting
20-AUG-2009 - In het weekend van 22 en 23 augustus worden de vlinders geteld langs het Pieterpad. Deze Lange Afstands Wandeling loopt van Pieterburen in het Noorden van Groningen tot aan de Pietersberg in Zuid-Limburg. U kunt nog meedoen. Vorig jaar werd het klein koolwitje het meest gezien; zal de distelvlinder hem dit jaar overtreffen?

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op 20 augustus 2009

In het weekend van 22 en 23 augustus worden de vlinders geteld langs het Pieterpad. Deze Lange Afstands Wandeling loopt van Pieterburen in het Noorden van Groningen tot aan de Pietersberg in Zuid-Limburg. U kunt nog meedoen. Vorig jaar werd het klein koolwitje het meest gezien; zal de distelvlinder hem dit jaar overtreffen?

Vorig jaar was het klein koolwitje de meest getelde soort tijdens de Pieterpadestafette. Het klein geaderd witje volgde op gepaste afstand. Distelvlinders werden niet waargenomen. Ook dit jaar zullen de vlinders weer worden geteld van Pieterburen naar de Pietersberg, één van de langst mogelijke afstanden tussen het uiterste noorden en de verste zuidpunt van Nederland. Dit 485 kilometer Lange Afstand Wandelpad (LAW) is de meest populaire in Nederland geworden. De Vlinderstichting en het NIVON organiseren op 22 en 23 augustus het Vlinderwandelweekend. Tijdens dit weekend wordt het Pieterpad helemaal gelopen. Alle vlinders die langs de route vliegen worden geteld. En u kunt nog meelopen en meetellen.

Als u nog mee wilt wandelen kunt u zich inschrijven voor een etappe. Op de site van het vlindertelweekend kunt u een etappe uitkiezen. Alle 92 etappes hebben inmiddels al wandelaars, maar het is geen enkel probleem wanneer delen door meerdere mensen worden geteld. Als u zich inschrijft voor een etappe krijgt u per email een kaartje van de route en informatie over de openbaar vervoermogelijkheden en andere bijzonderheden van uw etappe. U bent natuurlijk vrij om meerdere etappes te lopen, bijvoorbeeld op allebei de dagen. Op deze manier krijgen we een prachtige vlinderdoorsnede door Nederland. Welke vlindersoorten u op de route kunt verwachten is samen met nog veel meer informatie te vinden op wandelweekend.nl.

We verwachten het komend weekend in ieder geval veel distelvlinders en zijn benieuwd naar de verdeling van de kleine vos over het land. Tijdens de tuinvlindertelling van begin augustus bleek dat de kleine vos zich vooral in het Noorden ophield. Een andere soort waar we extra aandacht voor vragen is de keizersmantel. Deze grote parelmoervlnder is officieel uitgestorven in Nederland, maar dit jaar zijn er al meer dan 40 exemplaren waargenomen. Zo in de oostrand van het land zouden er tijdens de estafette ook keizersmantels gezien kunnen worden, hoewel we al redelijk aan het einde van zijn vliegtijd zijn.

 

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting