Kamsalamander, wikipedia,  Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 Unported License.

Kamsalamander terug op landgoed Oosterheide

De Natuurkalender
30-AUG-2008 - De kamsalamander is terug van weggeweest op landgoed Oosterheide (Noord Brabant)! Ruim dertig jaar liet de amfibie zich niet zien in het gebied. De kamsalamander verdween samen met de poelen, toen een woonwijk werd aangelegd.

Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op zaterdag 30 augustus 2008

De kamsalamander is terug van weggeweest op landgoed Oosterheide (Noord Brabant)! Ruim dertig jaar liet de amfibie zich niet zien in het gebied. De kamsalamander verdween samen met de poelen, toen een woonwijk werd aangelegd.

Waterplanten
De kamsalamander, een beschermde diersoort, is gesignaleerd in een van de poelen op het landgoed. Het is niet duidelijk hoeveel salamanders in de poel zitten. De laatste tien jaar zijn meerdere poelen aangelegd. Die liggen op een paar honderd meter van elkaar, een afstand die de kamsalamander goed kan overbruggen. Hopelijk breidt hij zijn leefgebied snel uit, want het dier is erg kwetsbaar zolang het in maar één poel leeft. Natuurmonumenten heeft goede hoop dat de dieren zich verder gaan verspreiden in het gebied. De omstandigheden zijn prima, water en waterplanten zijn er genoeg. De aanwezigheid van water is een voorwaarde voor de voortplanting, want de kamsalamander legt er haar eitjes in. Ook waterplanten zijn belangrijk omdat de kamsalamander de eitjes tussen de bladeren vouwt om ze te beschermen.

Eten en gegeten worden
De kamsalamander, die achttien centimeter lang kan worden, eet kikkervisjes, regenwormen en insecten. Salamanderlarven hebben kleine beestjes als watervlooien op het menu staan. Zelf staat de salamander op het menu van reigers. De kamsalamanderlarven op hun beurt hebben te vrezen van libellelarven en de geelgerande waterkever.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Christian Fischer, Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 Unported License