kaal stofzaad

Bijzondere plant in Voornes Duin

De Natuurkalender
29-SEP-2008 - In het Zuid-Hollandse Voornes Duin, een natuurgebied van Natuurmonumenten, is onlangs kaal stofzaad gevonden. Dit is een zeer zeldzame plant die landelijk de laatste tijd sterk afgenomen is.

Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op maandag 29 september 2008

In het Zuid-Hollandse Voornes Duin, een natuurgebied van Natuurmonumenten, is onlangs kaal stofzaad gevonden. Dit is een zeer zeldzame plant die landelijk de laatste tijd sterk afgenomen is.

Het is zeker tientallen jaren geleden dat stofzaad op Voorne werd gezien. Boswachter Han Meerman, aanwezig bij de ontdekking, is er buitengewoon enthousiast over: "Voor Natuurmonumenten hoort deze ontdekking bij de drie meest opmerkelijke floravondsten van het jaar."

Het plantje werd gevonden tijdens een bezoek van deskundigen en adviseurs aan het natuurgebied Stekelhoek, onderdeel van Voornes Duin. In totaal werden in Stekelhoek acht exemplaren van de plant gevonden, verdeeld over twee groeiplaatsen.

Stofzaad heeft een ingewikkelde levensvorm. Het bezit geen bladgroen en komt zelf dus niet aan de noodzakelijke koolhydraten om te overleven. Het plantje leeft op een ingewikkelde manier samen met een schimmel en een ander houtige plant, in dit geval de kruipwilg. Zo komt het aan alle benodigde stoffen om te kunnen overleven. Stofzaad is door het ontbreken van bladgroen (dat de groene kleur geeft aan planten) ook bleekgeel van kleur. Later kleurt de plant zwart. Over het voorkomen van deze mysterieuze plant is nog niet veel bekend.

Bron: www.natuurmonumenten.nl
Foto: Wikimedia Commons