Sneeuwklokje. Fotograaf: Iris Wijngaarden, GNU-licentie

Sneeuwklokjes kondigen voorzichtig lente aan

De Natuurkalender
6-FEB-2009 - Het is nog volop winter in Nederland, maar toch begint de lente er al voorzichtig doorheen te piepen. Bij De Natuurkalender zijn alweer tientallen bloeiende sneeuwklokjes gemeld.
Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op vrijdag 6 februari 2009.

Het is nog volop winter in Nederland, maar toch begint de lente er al voorzichtig doorheen te piepen. Bij De Natuurkalender zijn alweer tientallen bloeiende sneeuwklokjes gemeld.

  
 
Het is interessant om te zien dat de bloeiende sneeuwklokjes op dit moment tot zo’n vijftig kilometer van de kust, dus vooral in het westen en noorden van Nederland, en in Zuid-Limburg worden gemeld. Blijkbaar zijn daar de omstandigheden zo gunstig dat de sneeuwklokjes het alweer aandurven. Volgens de weersvoorspellingen blijft de temperatuur in Nederland de komende tijd zeker overdag ver boven nul, al kan het ’s nachts nog wel eens een paar graadjes vriezen. De komende weken zult u dan ook waarschijnlijk in heel Nederland de eerste witte klokjes kunnen zien!

  
 

Variëteiten
Bij De Natuurkalender werden de eerste sneeuwklokjes al in november en december vorig jaar gemeld. Dat zijn waarschijnlijk niet de gewone sneeuwklokjes, maar variëteiten hiervan. Die bloeien soms wel twee maanden eerder dan het gewoon sneeuwklokje.

Bijbolletjes
Het sneeuwklokje behoort tot de narcisfamilie. Oorspronkelijk komt het plantje uit Zuidoost- en Zuid-Europa. In de middeleeuwen is het ook in ons land terecht gekomen. Het plantje vormt zaad, maar dit kan in Nederland niet of nauwelijks ontkiemen. Bij ons vindt de vermeerdering vooral plaats door de aanmaak van bijbolletjes.

Meer informatie over het gewoon sneeuwklokje

>> Meld uw eerste bloeiende gewoon sneeuwklokje aan De Natuurkalender

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Iris Wijngaarden (GNU-licentie)