Vink. Foto: Regani, GNU-licentie

De vink slaat weer zijn slag

De Natuurkalender
23-FEB-2009 - De komende weken kunt u voor het eerst dit jaar de vinkenslag weer horen. Bij de Natuurkalender zijn al 67 eerste vinkenslagen gemeld. Deze meldingen komen vooral uit het zuiden en westen tot en met Noord-Holland en Gelderland. Maar de komende weken zal de vink in heel Nederland te horen zijn.
Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op maandag 23 februari 2009.

De komende weken kunt u voor het eerst dit jaar de vinkenslag weer horen. Bij de Natuurkalender zijn al 67 eerste vinkenslagen gemeld. Deze meldingen komen vooral uit het zuiden en westen tot en met Noord-Holland en Gelderland. Maar de komende weken zal de vink in heel Nederland te horen zijn.

 
De vink is het hele jaar in ons land aanwezig en is zeer talrijk met meer dan vijfhonderdduizend broedparen. De vogel is te vinden in bossen, tuinen en parken, overal waar (oude) bomen staan. De krachtige, melodieuze zang eindigt in de zogenaamde vinkenslag en is zeer kenmerkend. Blijkbaar is deze zang nog niet zo eenvoudig, want in februari hoor je overal de jonge mannetjes een beetje stuntelig de vinkenslag oefenen. Weet je eenmaal hoe de vinkenslag klinkt, dan hoor je dit vogeltje overal.Vinken hebben het formaat van een huismus. Mannetjes zijn bruin- tot roodoranje van voren en blauwgrijs op de kop en nek. Vrouwtjes zijn wat bruiner, maar beide hebben ze de opvallende witte vleugelstreep die ook in vlucht goed zichtbaar is, net als de witte buitenste staartveren.

>> Meld uw eerste vinkenslag bij De Natuurkalender

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Regani, GNU-licentie