Vink, Fringilla coelebs. Foto: Saxifraga-Jan Nijendijk. http://www.freenatureimages.eu

Slaan uw vinken al?

De Natuurkalender
13-FEB-2011 - Het is februari, dus is het weer tijd voor de allereerste vinkenslagen van het jaar. In tien jaar Natuurkalender varieerde de middelste datum van de eerste waarnemingen tussen 15 en 27 februari. Bent u zo’n pechvogel die de vink nog niet gehoord heeft, dat kan niet lang meer duren.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Het is februari, dus is het weer tijd voor de allereerste vinkenslagen van het jaar. In tien jaar Natuurkalender varieerde de middelste datum van de eerste waarnemingen tussen 15 en 27 februari. Bent u zo’n pechvogel die de vink nog niet gehoord heeft, dat kan niet lang meer duren.

De eerste vinkenslag van 2011 werd op 11 januari gemeld in Westvoorne (Zuid-Holland). Sindsdien loopt het aantal meldingen langzaam op. Op dit moment verwachten we dat ongeveer tien procent van het totaal aantal meldingen binnen is. Kijkend naar de afgelopen tien jaren, is 2011 voor de vinkenslag een laat jaar, vergelijkbaar met 2006 toen de middelste eerste waarneming 27 februari binnen kwam.

Vink (foto: Saxifraga-Jan Nijendijk)

Het verschil in eerste waarneemdata van vinkenslagen in de afgelopen tien jaar wordt niet bepaald door de temperatuur. 2002 had een hele warme start, maar de gemiddelde eerste datum van de vinkenslag was 24 februari. In 2009 en 2010 begon de maand februari koud, de gemiddelde eerste datum van de vinkenslag was respectievelijk 21 en 22 februari. 2011 loopt op dit moment drie weken voor op schema, maar de vinkenslag laat zich dit jaar relatief laat horen. En ook de andere Natuurkalenderjaren laten geen relatie met de temperatuur zien.

Waardoor de variatie dan wel bepaald wordt? Dat is een hele goede vraag waarop we de komende jaren het antwoord gaan zoeken. Helpt u mee? Geef uw eerste vinkenslag door aan De Natuurkalender.

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Saxifraga-Jan Nijendijk