distelvlinder vlinderstruik klein

Ouderwets volle vlinderstruiken

De Vlinderstichting
20-JUL-2009 - Mensen uit de vorige eeuw herinneren zich vaak nog dat vlinderstruiken (Buddleia soorten) vol zaten met vlinders. Het lijkt erop dat die beelden dit jaar ook weer te zien zullen zijn. Vooral de distelvlinder is veel aanwezig , maar ook de dagpauwoog lijkt eindelijk een goed jaar te krijgen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op maandag 20 juli 2009

Mensen uit de vorige eeuw herinneren zich vaak nog dat vlinderstruiken (Buddleia soorten) vol zaten met vlinders. Het lijkt erop dat die beelden dit jaar ook weer te zien zullen zijn. Vooral de distelvlinder is veel aanwezig, maar ook de dagpauwoog lijkt eindelijk een goed jaar te krijgen.

De vlinderstruik is niet meer weg te denken uit het stads- en tuinbeeld in Nederland. Op dit moment bloeien ze volop, in paars, purper, roze of wit. De afgelopen jaren kwamen regelmatig ‘klachten’ binnen bij De Vlinderstichting over het gebrek aan vlinders op die vlinderstruiken. Dan kwam men met verhalen dat er vroeger wel 20 tot 30 vlinders op zaten en nu geen een! De herinnering klopte wel, maar mag wel wat worden genuanceerd. Ook toen was er af en toe een goed jaar en zaten de struiken vol, maar dit was zeker niet elk jaar het geval. Die herinnering blijft hangen en wordt geromantiseerd, maar ook toen waren er mindere jaren.

Dit jaar lijkt het echter weer een ouderwets jaar te worden. De distelvlinder is er al volop, maar zal nog flink in aantal toenemen. Verheugend is ook het relatief grote aantal meldingen van de dagpauwoog. Deze algemene en bekende vlinder is de afgelopen tien jaar sterk achteruit gegaan. Dit jaar lijkt het ook voor deze vlinder beter te gaan. Wellicht dat de goede winter (lang en koud) positief uitwerkt. Ook andere soorten zijn de komende weken op de struiken te verwachten zoals gehakkelde aurelia, atalanta en natuurlijk de koolwitjes. En de vlinderstruik is ook de plek om zeldzame zwervers aan te treffen. Van de in Nederland uitgestorven keizersmantel zijn dit jaar toch al weer een aantal meldingen binnen gekomen, dus zet de tuinstoel naast de vlinderstruik en let op!

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting