Kraanvogeltrek. Foto: Andreas Trepte, Creative Commons Naamsvermelding Gelijk delen 2.5 Unported

Vogelen van achter de pc

Sovon Vogelonderzoek Nederland
12-SEP-2009 - Trektellers (vogelaars die de vogeltrek volgen en turven wat ze zien en horen) willen niets liever dan de hele dag een beetje in de lucht turen. Vooral in deze tijd van het jaar als de najaarstrek in volle gang is. Een wezenlijk onderdeel van trektellen is het voorwerk. Wat kan ik verwachten vandaag? Daarvoor raadplegen ze graag de computer.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op zaterdag 12 september 2009

Trektellers (vogelaars die de vogeltrek volgen en turven wat ze zien en horen) willen niets liever dan de hele dag een beetje in de lucht turen. Vooral in deze tijd van het jaar als de najaarstrek in volle gang is. Een wezenlijk onderdeel van trektellen is het voorwerk. Wat kan ik verwachten vandaag? Daarvoor raadplegen ze graag de computer.

Stoeltje, verrekijker voor de ogen, koffie binnen handbereik en dan maar turen. Uren lang. Dagen lang. Nauwkeurig noteren wat er per uur voorbij komt. En dan aan het einde van de dag alle aantallen optellen, een overzicht maken en invoeren op www.trektellen.nl. Het leven van trektellers is heerlijk overzichtelijk.

Om te ‘weten’ wat ze de volgende dag zullen gaan zien, checken trektellers dagelijks allerlei sites. Het klinkt een beetje raar, ‘voorspellen’ wat je gaat zien. Toch zit er een kern van waarheid in. Als vogelaar weet je hoe de trekbanen van vogels lopen. In deze tijd van het jaar trekken miljoenen vogels vanuit het noorden van Europa naar het zuiden om daar te overwinteren. Om te kunnen voorspellen wat er aan aantallen voorbij zal komen, kijken trektellers de avond ervoor op sites van vogels die in het noorden voorbij zijn gevlogen. Een van de belangrijkste sites is SkOF

Dit is de site van de beroemde trektelpost Falsterbo in Zuid-Zweden. Immers, wat daar de dagen ervoor voorbij vliegt is op weg naar het zuiden en zal een keertje langs Nederland moeten komen. Het leven zit soms zo eenvoudig in elkaar…

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto kraanvogeltrek: Andreas Trepte, Creative Commons Naamsvermelding Gelijk delen 2.5 Unported