Kardinaalsmuts
Foto: Baudewijn Odé

Kardinaalmuts valt vooral in najaar op

FLORON
30-SEP-2009 - Kardinaalsmuts is een groot deel van het jaar een weinig opvallende soort. De bloemen zijn fraai, maar weinig kleurrijk. De vruchten daarentegen, trekken al gauw de aandacht. Zij bezorgden deze struik ook haar nederlandse naam.

Bericht uitgegeven door stichting FLORON op woensdag 30 september 2009

Kardinaalsmuts is een groot deel van het jaar een weinig opvallende soort. De bloemen zijn fraai, maar weinig kleurrijk. De vruchten daarentegen, trekken al gauw de aandacht. Zij bezorgden deze struik ook haar nederlandse naam.

 

Door de kleurrijke verschijning oogt kardinaalsmuts haast exotisch; toch behoort deze soort al duizenden jaren tot de flora van onze streken. We vinden kardinaalsmuts vooral in de kuststreek en op de zandgronden in het oostelijk deel van Nederland. Kardinaalsmutsen vol in vrucht zijn nu nog overal te vinden, al zit de uitbundigste tijd er alweer bijna op. Juist in de herfst valt de soort dus op. Echter niet alleen door de roze tot rode doosvruchten waaruit de knaloranje zaadrokken te voorschijn komen, maar ook door de fraai verkleurende bladeren.

Toepasselijk voor deze tijd van het jaar heeft FLORON kardinaalsmuts als kopfoto in de welkomstpagina van haar nieuwe website geplaatst. Dankzij diverse aanpassingen en een geheel nieuwe vormgeving levert de FLORON-site ook voor regelmatige bezoekers een verfrissende aanblik. Op de welkomstpagina vind je meteen een actueel overzicht van excursies en activiteiten, projecten, nieuws en veel foto’s. De komende tijd zal de website verder worden uitgebouwd. De mogelijkheden tot meer interactief gebruik zijn in de nieuwe setting vergroot. Wie belangstelling heeft voor de wilde flora van Nederland doet er dan ook goed aan met enige regelmaat naar de vernieuwde www.floron.nl te surfen.

Tekst: Wout van der Slikke, FLORON
Foto: Baudewijn Odé