Walnoten 26-09-2009 geoogst op landgoed Marienwaerdt te Beesd

Goed walnotenjaar: nu oogsttijd

De Natuurkalender
27-SEP-2009 - Dit jaar zitten er veel walnoten aan de walnotenbomen. Nu is het ideale moment om noten te gaan oogsten omdat ze na de windstille dagen in grote aantallen vanzelf uit de boom vallen. Wie nog noten wil oogsten moet snel zijn.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 27 september 2009

Dit jaar zitten er veel walnoten aan de walnotenbomen. Nu is het ideale moment om noten te gaan oogsten omdat ze na de windstille dagen in grote aantallen vanzelf uit de boom vallen. Wie nog noten wil oogsten moet snel zijn.

Wie van walnoten houdt moet er deze dagen op uit om ze te oogsten. Op een groot aantal plaatsen staan walnotenbomen langs de openbare weg en kun je ze gratis meenemen. Door het windstille weer en de hoge temperaturen hangen momenteel veel walnoten los in de schil aan de bomen. Bij het minste of geringste vallen ze uit de bomen. Het is momenteel dan ook ‘riskant’ om zonder hoofdbescherming onder notenbomen door te lopen of je auto eronder te parkeren.

De noten zijn dit jaar op een normaal moment rijp geworden. De meeste bomen laten tussen 10 en 30 september hun eerste rijpe noten vallen. De verschillen tussen de bomen kunnen echter groot zijn. In diverse bomen hangen al geen noten meer terwijl anderen nog helemaal vol hangen. Zodra de wind de komende dagen aan gaat trekken zullen de bomen snel leeg zijn dus wie nog een voorraadje in wil slaan moet snel zijn.

Dit jaar lijkt een goed walnotenjaar te zijn. Er bestaat geen landelijke monitoring maar op diverse plaatsen hangen de bomen helemaal vol. Een goed voorbeeld zijn de honderden notenbomen op de Notenlaan en Notendijk van landgoed Heerlijkheid Mariёnwaerdt in Beesd.

Walnotenbomen verliezen relatief vroeg hun bladeren. De meeste bomen zullen tussen 10 en 30 oktober volledig kaal worden. Nu zijn er echter al bomen die nauwelijks meer blad hebben. Er kunnen dan nog wel noten aan de takken hangen.

Tekst en foto’s: Arnold van Vliet, De Natuurkalender