Straatkool
Foto: Remko Andeweg

Kooltje ligt zwaar op de maag

FLORON
8-NOV-2009 - De stadse flora is rijk en zit vol verrassingen. In veel gevallen is daarbij een verband te leggen met de mens als intensieve gebruiker van die stad. Bij een vondst van kool in Rotterdam lijkt die link wel heel direct..

Bericht uitgegeven door stichting FLORON op maandag 9 november 2009

De stadse flora is rijk en zit vol verrassingen. In veel gevallen is daarbij een verband te leggen met de mens als intensieve gebruiker van die stad. Bij een vondst van kool in Rotterdam lijkt die link wel heel direct..

Remko Andeweg is een stadsplantenspecialist. De flora van Rotterdam, de stad waar hij al vele jaren rondloopt, kent hij op zijn duimpje. Maar in een dynamisch gebied als de stad is steeds weer wat nieuws te ontdekken. Als die stadse speurtochten je tweede natuur worden, kom je soms tot opmerkelijke vondsten. Bijzonderheden zoals de eerste vestigingen van nieuwkomers op plantengebied bijvoorbeeld, die na verloop van jaren op steeds grotere schaal worden aangetroffen. Maar soms ook rariteiten die floristisch niet van belang, maar toch wel heel opmerkelijk zijn.


'Straatkool' in Rotterdam

De vondst van een volgroeide kool in het centrum van Rotterdam is er zo een. Gezien de plek van de vondst lijkt het er op dat een koolrijke maaltijd bij iemand verkeerd gevallen is. Het ‘koolzaadje’ kreeg een voedselrijk kiembedje mee. De resultaten zijn te zien op deze foto.

We ontvingen de melding met foto al een tijdje geleden. Wellicht is de kool inmiddels alweer door een voorbijganger geoogst. Nu maar hopen dat hij dit keer wat minder zwaar op de maag zal liggen.

Tekst: Wout van der Slikke, FLORON
Foto: Remko Andeweg