Rotszwaluw

Kijk, wat vliegt daar kinderen...

Sovon Vogelonderzoek Nederland
3-DEC-2009 - Kijk wat vliegt daar kinderen.... Zou het een rotszwaluw wezen? Afgelopen week ontdekten Limburgse vogelaars een superzeldzame rotszwaluw op de Pietersberg, de mooiste plek van het land voor deze soort. Deze vogel werd nog maar drie keer eerder in Nederland gezien. De vorige waarnemingen werden allemaal in 2006 gedaan.
Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op donderdag 3 december 2009

Kijk wat vliegt daar kinderen.... Zou het een rotszwaluw wezen?
Afgelopen week ontdekten Limburgse vogelaars een superzeldzame rotszwaluw op de St. Pietersberg, de mooiste plek van het land voor deze soort. Deze vogel werd nog maar drie keer eerder in Nederland gezien. De vorige waarnemingen werden allemaal in 2006 gedaan.

De winterdip qua weer is ingetreden. Het is voornamelijk grijs, grauw, nat en saai buiten. Toch heeft het weer geloond om ook met dit weer naar buiten te gaan om te gaan vogelen, zo bleek afgelopen week. Drie Limburgse vogelaars waren naar een oehoe wezen kijken in de ENCI-groeve op de St. Pietersberg bij Maastricht en liepen na de geslaagde missie terug naar de parkeerplaats. Daar aangekomen zag één van hen ineens een zwaluw vliegen. Was het een erg late boerenzwaluw? Nee, toen de vogel wat beter bekeken kon worden, bleek het om een heuse rotszwaluw te gaan. Deze rotszwaluw zou volgens de zeldzaamhedencommissie het zevende geval voor Nederland betekenen. Eerdere exemplaren werden gezien in Hoorn NH, Amsterdam en Westenschouwen Zeeland. Allemaal in november 2006 en op iedere locatie twee stuks. Rotszwaluwen komen van nature voor in de rotsachtige bergen van Zuid-Europa en Noord-Afrika.

Helaas vloog de vogel een minuut later uit beeld en kon niet worden teruggevonden. Omdat het inmiddels al laat in de middag was, hoopte men dat de vogel, die van een rotsachtige omgeving houdt en dus hier op de juiste plek was, wel ergens in de groeve zou gaan slapen. Maar ja, het blijven vogels, dus voorspellen, berekenen en beredeneren heeft niet zoveel zin.

Op goed geluk, en misschien wel tegen beter weten in, gingen enkele Limburgse cracks de volgende ochtend al vroeg op de uitkijk bovenop de St. Pietersberg staan. Helaas vonden ze het eerste uur nadat het licht was niets, dus de vogel leek gevlogen. Ook een rondje om de St. Pietersberg heen leverde niet de gedroomde rotszwaluw op, totdat Ran Schols, al teruglopend naar zijn auto ineens de vogel weer zag. Hij was er dus nog!

De uren en dagen erna hield de vogel er een bijna vast patroon op na en zocht dagenlang in dezelfde omgeving naar muggen even ten noorden van de St. Pietersberg. Zou de vogel hier gaan overwinteren?

Tekst en foto: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland