Scherpe boterbloem. Foto: Christian Fischer, Creative Commons Naamsvermelding Gelijk delen 3.0 Unported licentie

Herfstbloei in warme novembermaand

De Natuurkalender
19-NOV-2009 - Wie goed om zich heen kijkt, ziet nog steeds hier en daar bloeiende planten. Voor een aantal planten is het vrij normaal als ze in het najaar nog een kleine tweede bloei, de nabloei, laten zien. Deze novembermaand is echter op weg om flink warmer dan normaal te worden. In 2006 leidde een extreem warme herfst tot een zeer uitbundige nabloei van bijzonder veel soorten tot ver in december. Deze herfst komt niet in de buurt van die van 2006, maar kan misschien nog wel voor verrassingen zorgen.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op donderdag 19 november 2009

Wie goed om zich heen kijkt, ziet nog steeds hier en daar bloeiende planten. Voor een aantal planten is het vrij normaal als ze in het najaar nog een kleine tweede bloei, de nabloei, laten zien. Deze novembermaand is echter op weg om flink warmer dan normaal te worden. In 2006 leidde een extreem warme herfst tot een zeer uitbundige nabloei van bijzonder veel soorten tot ver in december. Deze herfst komt niet in de buurt van die van 2006, maar kan misschien nog wel voor verrassingen zorgen.

November staat op de kalender en dat betekent dat we richting de winter gaan. Deze tijd van het jaar staat niet bekend om zijn plantenbloei. De meeste planten hebben hun hoofdbloei in het voorjaar of in de zomer. Een aantal hiervan bloeit daarna enigszins door of begint in de herfst aan een tweede, veel minder uitbundige, bloei. Soorten waarbij u dit verschijnsel nu kunt zien, zijn bijvoorbeeld fluitenkruid, madeliefje, paardenbloem, duizendblad, scherpe boterbloem, jacobskruiskruid, dotterbloem, gewone berenklauw en appelbomen. Afhankelijk van het weer in de herfst duurt de nabloei korter of langer en kan het een uitbundiger bloei zijn.

Weinig kennis
Over nabloei is eigenlijk maar weinig bekend. De meeste aandacht gaat uit naar het tijdstip waarop planten voor het eerst in het jaar gaan bloeien en naar de periode waarin ze hun hoofdbloei hebben. Weinig kennis is er over voor welke plantensoorten nabloei normaal is, hoe uitbundig die over het algemeen is en hoe die reageert op het weer.

Warm
Dit jaar is nog even spannend hoe het verder gaat. Op dit moment is het bijna 5 graden warmer dan normaal rond deze tijd van het jaar. Het lijkt erop dat pas vanaf de tweede week in december de temperaturen richting normaal gaan (KNMI, experimentele maandverwachting). Dat zou kunnen betekenen dat er voor de planten meer nabloei in zit. In 2006 leidde een extreem warme herfst ertoe dat er in december nog 240 wilde plantensoorten in bloei stonden. Dit jaar zijn september en oktober iets warmer dan gemiddeld. November lijkt echter flink warmer dan gemiddeld uit te vallen, de teller staat nu op 2,8 graden warmer dan normaal. Of deze late warmte veel invloed op de plantenbloei zal hebben, is iets waar wij vol belangstelling naar uit kijken.

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto fluitenkruid: Rasbak, GNU-licentie voor vrije documentatie.
Foto scherpe boterbloem: Christian Fischer, Creative Commons Naamsvermelding Gelijk delen 3.0 Unported licentie