Bosrank - vruchten
Foto: Wout van der Slikke

Slingerplant krijgt baard

FLORON
23-NOV-2009 - Bosrank is onze grootste lianensoort. Een plant die met zijn lange slingerende slangenstam tot de verbeelding spreekt. Een oerwoudsoort in onze streken. Nu de vruchten rijp zijn ontstaan ‘baardachtige’ structuren.

Bericht uitgegeven door stichting FLORON op maandag 23 november 2009

Bosrank is onze grootste lianensoort. Een plant die met zijn lange slingerende slangenstam tot de verbeelding spreekt. Een oerwoudsoort in onze streken. Nu de vruchten rijp zijn ontstaan ‘baardachtige’ structuren.

Veel planten herken je in eerste instantie aan hun bloemen, maar in deze tijd van het jaar moeten we terugvallen op andere kenmerken. Bosrank (Clematis vitalba) is een klimplant en ons assortiment aan klimplanten in het wild is overzichtelijk, zeker aan soorten van dergelijke omvang. We kunnen de liaan daarom ook in deze tijd van het jaar gemakkelijk herkennen. De slangachtige stammen kunnen tot tientallen meters lang en polsdik worden. Kenmerkend zijn ook de vruchten met hun baardachtige structuur. Vooral mooi als het licht van de laagstaande najaarszon er doorheen schijnt. De Engelsen, goed in poëtische plantennamen, noemen hem niet voor niets Old Man’s Beard; al is Traveller’s Joy - ook niet slecht - de officiële naam.

Bosrank is een plant uit Zuid- en Midden-Europa. Een liefhebber van kalkrijke, voedselrijke en vochtige bodem. In Nederland bereikt zij min of meer de noordgrens van haar verspreidingsgebied. Het is dan ook niet zo gek dat Bosrank in ons land van oorsprong vooral een Zuid-Limburgse soort is. Onderaan de de Limburgse hellingbossen vind je soms echte oerwoudstruwelen van Bosrank. Maar ook in de binnenduinbossen en langs de grote rivieren komt zij veelvuldig voor. De laatste decennia komt daar ook het stedelijk milieu als groeiplaats bij. Het wordt nu ook een echte stadse soort. De mens helpt daarbij want ook als tuinplant is Bosrank geliefd en een klimplant laat zich door een schutting niet weerhouden.

Tekst en foto’s: Wout van der Slikke, FLORON