Mara

Steppe-zoogdier in Nederland

Zoogdiervereniging
12-DEC-2009 - Het klimaat verandert maar toch niet zo snel dat Nederland een Zuid-Amerikaanse steppe is geworden. Wat doet een mara, of Patagonische haas, hier dan?

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op zaterdag 12 december 2009

Het klimaat verandert maar toch niet zo snel dat Nederland een Zuid-Amerikaanse steppe is geworden. Wat doet een mara, of Patagonische haas, hier dan?

Sinds september lijkt natuurgebied de Kwaade Hoek in Zuid-Holland een klein beetje op de Zuid-Amerikaanse steppe. Dat komt omdat er een mara, of Patagonische haas gezien is. Het dier is een ontsnapt huisdier, en lijkt het aardig in het gebied te redden.  Natuurliefhebber en fotograaf Taco Meeuwsen zette het dier op de gevoelige plaat.

Exoten
Exotische zoogdieren zijn zoogdieren die door toedoen van de mens in Nederland/Europa terecht komen maar er oorspronkelijk niet thuis hoorden. Zo duiken er als nieuwkomers in Nederland bijvoorbeeld exotische eekhoorns op: de afgelopen vijf jaar werden negen verschillende exotische eekhoorns in het wild gesignaleerd. Een deel van hen vormt een bedreiging voor de inheemse rode eekhoorn.

Bij zoogdieren gaat het meestal om ontsnappingen bij kwekers of hobby-houders. Exoten worden gezien als de grootste bedreiging van de biodiversiteit na directe vernietiging van natuurgebieden. Daarom willen we graag beter in beeld krijgen welke exoten in Nederland voorkomen.

Exoten-meldingen?
Gaat u de komende kersvakantie uit wandelen, en ziet u een mara of een ander “vreemd” zoogdier in het wild, horen we dat graag. Meldingen kunnen doorgegeven worden via de waarnemingen-websites www.telmee.nl of www.waarneming.nl, maar u kunt ook via email uw exotenwaarnemingen doorgeven. Mail dan naar info@zoogdiervereniging.nl 

Tekst: Jasja Dekker, www.zoogdiervereniging.nl
Foto: Taco Meeuwsen